Fiat najbolj ekološka znamka v Evropi

Torek, 22 September 2009
Med 25 najbolje prodajanimi avtomobilskimi znamkami v Evropi in po dveh letih na vodilnem mestu se Fiat Automobiles ponovno izkazuje z najnižjimi povprečnimi emisijami CO2 pri vozilih, prodanih v prvi polovici leta 2009: 129,1 g/km (povprečna vrednost pred šestimi meseci je bila 133,7 g/km). S tem je Fiat postavil še en nov rekord: je prvi proizvajalec z bogato paleto vozil v različnih segmentih, ki je že dosegel povprečje 130 g/km - evropski cilj, postavljen za leto 2015.

Fiatov rekordni dosežek 129,1 g/km je potrdila družba JATO, svetovni vodilni raziskovalec in konzultant na področju avtomobilizma, ustanovljen leta 1984, danes pa prisoten v več kot 40-ih državah. V deseterici najboljših prvouvrščenemu Fiatu sledijo znamke: Toyota (132,9 g/km), Peugeot (134,5 g/km), Citroen (138,1 g/km), Renault (138,9 g/km), Ford (140,4 g/km), Opel (149,5 g/km), Volkswagen (152,5 g/km), Audi (162,6 g/km) in Mercedes (178,8 g/km).

Ta rekord je rezultat vodilne vloge Fiat Automobiles tudi na lokalnem nivoju. Fiat ima s svojo celovito paleto vozil najnižje emisije CO2 v osmih izmed enaindvajsetih evropskih držav, v devetnajstih državah pa je med prvimi tremi znamkami. K temu uspehu je pripomogel tudi močan porast vozil na metan, ki se izkazuje kot okolju najbolj prijazno gorivo. V prvi polovici leta 2009 je bilo v Evropi prodanih približno 65.000 vozil Fiat Natural Power s povprečno vrednostjo  emisij CO2 115,8 g/km, kar je še dobrih 13 g/km manj kot je že sicer rekordna povprečna vrednost znamke. Dosežek je rekorden tudi na nivoju avtomobilskih koncernov: Fiat Group Automobiles je s povprečno vrednostjo 132,9 g/km na prvem mestu, pred družbami Toyota, PSA, Renault in Hyundai.

»Skrb za boljše okolje ni cilj v prihodnosti, temveč nekaj kar lahko naredimo takoj in mi to delamo danes,« je povedal Lorenzo Sistino, izvršni direktor Fiat Automobiles. »Te številke so pomembna potrditev nenehnih Fiatovih prizadevanj pri iskanju inovativnih rešitev za obvladovanje onesnaževanja okolja z emisijami in ravnijo CO2. Vendar pa je bila Fiatova zaveza vedno usmerjena v uresničevanje in zadovoljevanje dejanskih potreb, zato se ob teh uspehih ne bomo ustavili. Naš cilj je okrepiti svojo vodilno evropsko vlogo pri zmanjševanju emisij z uvedbo novih motorjev, novih tehnologij in aplikacij. Novi motorji, kot so na primer bencinski motorji s tehnologijo Multiair, ki omogočajo do 10% manj emisij CO2 in nova generacija dizelskih motorjev Multijet s tehnologijo skupnega voda, ki se bodo prvič predstavili v vozilu Punto Evo, bodo postopoma uvedeni v vsa vozila Skupine Fiat. Nove tehnologije, kot je na primer Start&Stop sistem, omogočajo zmanjšanje emisij CO2 do 12% v mestnem ciklu. Sistem Start&Stop je bil predstavljen na Fiatu 500 in je sedaj pri različicah Punta Evo, ki so opremljene z motorji EURO 5, del standardne opreme. Inovativna aplikacija “eco:Drive” preko USB vhoda in vsestranskega sistema Blue&Me™ omogoča analizo vožnje ter ponudi nasvete za optimizacijo porabe goriva in s tem emisij. V manj kot letu dni je aplikacijo naložilo 60.000 ljudi,  25.000 ljudi pa jo vsakodnevno uporablja za spremljanje svojega načina vožnje.«

Pozornost, ki se jo namenja trajnostni mobilnosti je del strateške zaveze celotne Skupine. Skupina Fiat je bila nedavno priznana kot vodilno podjetje na področju trajnostnega razvoja z uvrstitvijo v indeksa trajnostnega razvoja Dow Jones Sustainability (DJSI) World in Dow Jones Sustainability STOXX z vrednostjo 90/100, v primerjavi s povprečjem 72/100 industrijskih podjetij, ki jih ocenjuje SAM, specializirana družba za trajnostne investicije. DJSI World in DJSI STOXX sta med najbolj prestižnimi borznimi indeksi in vključujeta le podjetja, ki izpolnjujejo množico strogih kriterijev, ki se nanašajo na poslovanje v skladu z merili trajnosti. Indeksa vključujeta le vodilna podjetja v ekonomsko-finančnem, socialnem in okoljskem pogledu.


Avto Triglav