Fiat najbolj ekološki med evropskimi znamkami

Sreda, 11 Marec 2009
Fiat Automobiles, ena od desetih najbolje prodajanih evropskih avtomobilskih znamk, že drugo leto zapored beleži najnižjo povprečno vrednost emisij CO2, 133,7 g/km, pri svojih vozilih, prodanih v letu 2008 (v letu 2007 137,3 g/km). Ta izjemni dosežek je potrdila družba JATO, vodilni konzultant in raziskovalec na področju avtomobilizma, ki je od ustanovitve leta 1984 prisoten v več kot 40 državah.

Analiza družbe JATO postavlja znamko FIAT z vrednostjo 133,7 g/km pred znamke Peugeot (138,1 g/km), Citroen (142,4 g/km), Renault (142,7 g/km), Toyota (144,9 g/km), Ford (147,8 g/km), Opel/Vauxhall (151,1 g/km), Volkswagen (158,8 g/km), BMW (160,6 g/km) in Mercedes (185,0 g/km). Tudi pri analizi na nivoju koncernov, je Skupina Fiat na prvem mestu (138,4 g/km), pred družbami PSA, Renault, Toyota in Hyundai.

Lorenzo Sistino, direktor Fiat Automobiles, je ob tem povedal: “Rezultati te pomembne analize so priznanje Fiatovim nenehnim prizadevanjem pri iskanju inovativnih rešitev na področju zmanjševanja vpliva prometa na okolje ter zniževanju vrednosti CO2 v izpustih. Cilj Fiata je služiti človekovim dejanskim potrebam, zato se naša prizadevanja tu ne končajo. Naš cilj je podkrepitev tega evropskega rekorda v zniževanju emisij z novimi motorji, tehnologijami in aplikacijami. Novi motorji, na primer z inovativnim Multiair sistemom, ki bodo postopoma vgrajeni v vsa vozila Skupine Fiat, bodo omogočili nadaljnje zmanjševanje porabe goriva in nižje vrednosti CO2 v izpustu. Med novimi tehnologijami je Start&Stop, ki je bil že predstavljen v Fiatu 500 in bo kmalu tudi v drugih naših zadnjih modelih. Nova aplikacija »eco:Drive«, razvita v sodelovanju z Microsoftom, s pomočjo USB vhoda ter vsestranskega sistema Blue&Me™ omogoča analizo vožnje ter ponudi nasvete za optimizacijo na področju porabe in emisij. Trenutno z omenjeno aplikacijo svoj stil vožnje redno spremlja približno 10.000 voznikov.«

Fiat je v svetovnem merilu ena od avtomobilskih družb, ki ponujajo najboljše rešitve na področju zmanjševanja vpliva prometa na okolje. Konkretne rešitve, ki so že na voljo danes in vsakomur, gotovo pripomorejo k zmanjševanju obremenjevanja okolja. Pripomorejo s paleto motorjev, ki so na trgu, z investicijami v nadaljnji razvoj in raziskovanje, ter s konkretnimi rešitvami, ki so plod sodelovanja z javno upravo.

Ne gre prezreti, da je Fiat tudi vodilni evropski proizvajalec majhnih kompaktnih vozil, ki so že po definiciji med okolju najbolj prijaznimi. Fiat je na primer že dve leti pred predvidenim rokom v modela Fiat 500 in Fiat Bravo vgrajeval bencinske in dizelske motorje, ki so ustrezali zahtevam standarda Euro 5. In še več: do konca leta 2009 bo večina motorjev, vgrajenih Fiatovi paleti vozil, ustrezalo standardu Euro 5.

Fiat je v zadnjem času predstavil dve pomembni novosti: LPG paleto vozil, v kateri so modeli Panda, Grande Punto in Bravo ter novo linijo PUR-O2 za modele Fiat 500, Croma in Bravo. V liniji PUR-O2 so zbrani modeli, ki jih odlikujejo tehnološka naprednost, nizka poraba in emisije CO2. To jim omogočajo inovativni sistemi in naprave, kot so »eco:Drive« ter novi sistem »Start&Stop«, ki je bil razvit sodelovanju Engineering & Design, Fiat Group Automobiles, Fiat Powertrain Technologies ter vodilnih dobaviteljev, kot so Magneti Marelli in Bosch. Sistem »Start&Stop« upravlja ugašanje in ponoven zagon motorja, ko vozilo stoji in je motor v prostem teku. Za vozila iz omenjene linije je značilen tudi »eko paket«, ki vsebuje okolju prijazne pnevmatike (“green tires”), nizko viskozna olja, aerodinamične pripomočke in menjalnike z optimiziranimi prestavnimi razmerji.

Fiat je tudi prvi proizvajalec, ki je razvil tehnologijo MultiJet, ki poganja najnovejšo generacijo dizelskih avtomobilov in je svetovni vodilni proizvajalec na področju avtomobilov OEM, ki jih poganja metan. Fiat meni, da je tehnologija pogona na metan trenutno najustreznejša tehnološka rešitev pri reševanju problema onesnaženja v mestih. Uporaba metana zmanjša izpuste CO2 za 23 % in trdih delcev na praktično nič, je pa tudi cenejša. Fiat je kot vodilni na področju te tehnologije prvi proizvajalec, ki ponuja eko linijo Natural Power z nizkimi izpusti in široko paleto vozil s pogonom na metan-bencin, ki pokrivajo zahtevo po mobilnosti uporabnikov vozil za profesionalno rabo: Doblo (in Doblo Cargo), Punto (in Punto Van), Multipla, Panda (in Panda Van) in Grande Punto.

Vzporedno z iskanjem alternativnih goriv Fiat zmanjšuje prostornine svojih dizelskih in bencinskih motorjev, kar dokazujeta novi družini motorjev 1.4 T-Jet in 1.6 Multijet. Uporaba nove generacije turbo polnilnika v kombinaciji z motorjem manjše kapacitete omogoča zmogljivost, ki je primerljiva ali celo boljša od večjih motorjev ob manjši porabi goriva in izpustih.



Avto Triglav