Fiat ponovno rekorder, že tretje leto zapored!

Petek, 26 Marec 2010

Fiat Automobiles je, med najbolj prodajanimi avtomobilskimi znamkami in že tretje leto zapored, znova uradno zabeležil najnižjo povprečno vrednost izpustov CO2 med avtomobili, prodanimi v letu 2009. Dosežena vrednost CO2: 127.8 g/km (pred tem 133,7 g/km v 2009).

Dosežek je uradno priznal JATO, vodilna svetovna svetovalna in raziskovalna ustanova  na področju avtomobilizma, ki je bila ustanovljena leta 1984 in deluje v več kot 40 državah. Fiat tako ostaja pred mnogimi znamkami in njihovimi povprečnimi vrednostmi izpustov: Toyota (130,1 g/km), Peugeot (133,6 g/km), Renault (137,5 g/km), Citroen (137,9 g/km), Ford (140,0 g/km), Opel/Vauxhall (148,9 g/km), Volkswagen (150,4 g/km), Audi (160,9 g/km) in Mercedes (176,4 g/km).

Fiat se uvršča na prvo mesto tudi kot skupina  (131,0 g/km), pred skupinami Toyota, PSA, Renault in Hyundai. Uspeh skupine ni pripisati le Fiatovim dosežkom, temveč tudi izvrstnim rezultatom Alfe Romeo, ki je s povprečnim zmanjševanjem izpustov v vrednosti 18.3 g/km in 109.542 prodanimi avtomobili, v seštevku dosegla največje znižanje v celotni prodajni paleti.

Fiatova zavezanost trajnostnemu razvoju v prvi vrsti sledi dejanskim potrebam skupnosti in se ne bo zaustavila le pri tem. Dosežki na področju okoljske prijaznosti so rezultat dolgoročne strategije, ki gre po dveh poteh: implementaciji tehnoloških rešitev za zmanjševanje porabe in izpustov ter na dvigovanju zavesti voznikov o odgovornejšem, okolju prijaznejšem načinu vožnje.

Tehnološko so na prvem mestu edinstveni, ekskluzivni motorji, kot na primer dvovaljnik Twin-Air , ki je bil premierno predstavljen na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu. Obiskovalci avtomobilskega salona so si lahko ta agregat ogledali v Fiatu 500; to je tudi model, v katerega se bo ta motor vgrajeval od septembra 2010. S prostornino 900 ccm, močjo 63 kW (85KM) in izpustom 95 g/km, bo to paradni motor v tem razredu.

Inovativne rešitve so že na voljo tudi z Multiair tehnologijo bencinskih agregatov: z implementacijo novega elektronsko hidravličnega nadzora ventilov, je izgorevanje ves čas optimalno, sočasno se zniža izpust CO2 za 25%, moč pa naraste za 10%.

Najsodobnejša tehnologija je uporabljena tudi na področju dizelskih motorjev druge generacije: 1.3 Multijet motor z močjo do 70kW (95KM) je s kar 8 vbrizgi na cikel, izboljšal navor pri nizkih vrtljajih do 25% in zmanjšal izpuste do 6%.

Največji prispevek pri teh rezultatih pa je uporaba metana, ekološko najprijaznejšega, cenovno najugodnejšega goriva, kar jih je danes na voljo. Zahvaljujoč odločitvi izpred desetih let, je Fiat postal nesporen vodilni evropski proizvajalec s 350.000 prodanimi vozili in s široko paleto sedmih modelov, ki lahko zadostijo različnim potrebam po mobilnosti.

Še več, Fiat ima še dodatne inovativne eko-tehnološke rešitve, ki niso v neposredni povezavi z načrtovanjem motorjev; med njimi je na primer Start&Stop™ sistem, ki ga ima večina modelov s standardom Euro 5. Sistem začasno ugasne motor in ga ponovno zažene, ko je vozilo v fazi mirovanja in motor v praznem teku. Na tak način se povprečna poraba goriva pri mestni vožnji zmanjša do 12%.

Druga pot Fiata pri varovanju okolja pa gre v smeri ozaveščanja voznikov do odgovornejše, okolju prijaznejše uporabe vozila. Voznikom je tako na voljo inovativna aplikacija za analizo vožnje eco:Drive, ki preko USB vhoda in sistema Blue&Me™, pomaga optimizirati porabo in emisije.

Brezplačna aplikacija eco:Drive (www.fiat.com/ecodrive) bila prvič na voljo v oktobru 2008 in od takrat je bila prenesena približno 100.000-krat, redno pa jo uporablja približno 35.000 voznikov. Gre za izjemen uspeh tako z vidika priljubljenosti, kot tudi pri varovanju okolja, saj je spletna skupnost eco:Ville na ta način »prihranila« skoraj 3.000 ton emisij CO2. Aplikacija je bila pred kratkim dopolnjena z novo različico eco:Drive Fleet,  ki je prav tako preprosta za uporabo, namenjena pa za hkratno uporabo na več vozilih iz flote, s čimer prinaša koristi za okolje in posel.

 

Avto Triglav