Fiatov sistem "ecoDrive" za "eko-odgovorno" vožnjo

Četrtek, 30 Oktober 2008
Z inovativno aplikacijo “ecoDrive” lahko voznik spozna, kako njegov stil vožnje vpliva na porabo goriva in emisije. Gre za aplikacijo, ki se naloži na osebni računalnik in USB ključ. S pomočjo USB vhoda in sistema Blue&Me™ v vozilu, “ecoDrive” med vožnjo zbira informacije, ki so povezane z značilnostmi vozila in načinom vožnje. Podatki se kasneje s pomočjo USB ključa prenesejo na osebni računalnik. “ecoDrive” je brezplačno na voljo na spletni strani www.fiat.com/ecodrive, kjer si lahko uporabnik ogleda tudi video predstavitev in dobi natančnejša navodila.

Voznik lahko na ta način podrobno preuči svojo vožnjo, izračuna »ecoIndex« in dobi nasvete kako lahko vozi okolju bolj prijazno. Ekološko zaveden voznik lahko z upoštevanjem nasvetov vozi 15% bolj učinkovito, kar pomeni: 15% znižanje emisij CO2 in letni prihranek pri gorivu v višini od 120 do 200 €.

Sistem “ecoDrive« lahko že uporabljajo vozniki Fiata 500 in Fiata Grande Punto (s sistemom Blue&Me™), v letu 2009 pa bo ta možnost razširjena na celotno paleto Fiatovih vozil, opremljenih s sistemom Blue&Me™.

Na spletni strani www.fiat.com/ecodrive nastaja internetna skupnost “ecoVille”, kjer si lahko Fiatovi »ekoVozniki« izmenjujejo nasvete in izkušnje. Zahvaljujoč odzivu uporabnikov, se bo aplikacija “ecoDrive” posodabljala in s tem postajala še bolj uporabna.

“ecoDrive” je razvit na platformi sistema Blue&Me™, ki ga je plod sodelovanja Fiat Group Automobiles in Microsofta. Blue&Me so vozniki odlično sprejeli, saj je bilo v približno dveh letih prodanih že več kot 500.000 vozil skupine Fiat opremljenih s tem sistemom.

Podrobnejše informacije najdete na www.fiat.com/ecodrive.



Avto Triglav