Fisker karma – luksuzni avto leta po izboru Top Gear

Torek, 27 December 2011
Fisker je za model Karma prejel priznanje ‘Luxury Car of the Year’, ki ga podeljuje BBC Top Gear. Kljub temu, da je Top Gear izrazito športno naravnan in naklonjen do zmogljivih, uživaških, eksotičnih avtomobilov, z motorji na notranje izgorevanje, je tokratno nagrado med luksuznimi avtomobili prejela estetsko oblikovana hibridna limuzina, ki nakazuje, da se tudi v dobi električne mobilnosti ne bo treba odreči luksuzu.



Čeprav karma glede zmogljivosti, videza, luksuza in eksotičnosti ustreza vozilom, kakršna so pri Top Gear najbolje sprejeta, je bonus tega modela v njegovi okoljski prijaznosti – tako zaradi hibridnega pogona, kot zaradi ekoloških materialov. Žirija BBC Top Gear je priznanje izrekla kakovosti notranjosti.  S sedeži, armaturno ploščo, vratnimi paneli in volanom odetimi v škotsko usnje Low Carbon Leather™, ki je posebnost proizvajalca Bridge of Weir, ostaja fisker karma zvesta svoji ekološki noti tudi pri izboru materialov.

Usnje Bridge of Weir velja za najbolj ekološko usnje na svetu, saj je za transport usnja do predelovalnice potrebnih le 96 kilometrov, medtem, ko večina proizvajalcev usnjenih izdelkov usnje uvaža iz več tisoč kilometrov oddaljene Južne Amerike. Poleg tega se lahko Bridge of Weir pohvali s prvo elektrarno termalne energije, ki pretvarja odpad v energijo in tako še dodatno znižuje ogljični odtis. Zato usnje tega največjega britanskega proizvajalca, ki se lahko pohvali s 106 leti tradicije, izbirajo nekatere najbolj luksuzne znamke, kot sta Aston Martin in Vertu ter celo najbolj luksuzen hotel na svetu s sedmimi zvezdicami.