Fisker pred bankrotom

Sobota, 06 April 2013

Mlada ameriška prestižna avtomobilska znamka Fisker je v vedno večji stiski. Potem, ko jo je v začetku marca zapustil njen soustanovitelj, nekdanji BMW-jev in Aston Martinov oblikovalec Henrik Fisker, so danes odpustili 75 % delavcev.

Fisker je v težavah že eno leto. Karma, lepo oblikovana luksuzna plug-in hibridna limuzina, katere cena je znašala okoli 100.000 dolarjev, je sicer eden najlepše oblikovanih avtomobilov in pohvaljen tudi s strani oblikovalskih krogov. A manj sreče je imela z mehaniko. Problemi so se pričeli, ko je nekaj limuzin imelo težave z baterijami. Potem, ko so jih prodali okoli 1800, so lani julija proizvodnjo zaustavili zaradi bankrota njihovega dobavitelja baterij A123 Systems.

Fisker, ki je prejel ogromne količine pomoči od ameriške vlade, je spoznal, da tako drag in specifičen model ni dovolj za profitabilnost, zato so pripravili manjšo , bistveno cenejšo možnost Atlantic, ki pa še ni ugledal serijske proizvodnje, saj se je vse zataknilo pri iskanju investitorjev. Po spremembah v vodstvu, ki je pripravilo novo strategijo, očitno delovanje podjetja ni bilo več všeč samemu ustanovitelju, Henriku Fiskerju, ki je znamko zapustil v začetku marca, rekoč, da  je prišlo do večjih nesoglasij z upravo.

Po krajšem prisilnem dopustu, so bili delavci ponovno poklicani v službe 1. aprila, a že danes jim je uprava sporočila žalostno novico – izmed okoli 200 delavcev jih je okoli 150 izgubilo službe. Fisker Automotive Inc. Je ob tem objavil, da se že nekaj mesecev soočajo z novimi sterateškimi izzivi, ki bi pomagali premostiti trenutno neugodno finančno situacijo. Pri tem si prizadevajo, da bi ohranili vrednost svojih tehnologij in poslov. Še vedno se trudijo za iskanje strateških zavezništev, a podjetje je prišlo do takšnega stanja, ko je krepko zmanjševanje števila zaposlenih edini izhod. Obdržali so torej 25 % delovne sile, večinoma vodstvenih kadrov in administracije.


Aleksander Praper