GM in PSA Peugeot Citroën sklepata zavezo

Četrtek, 01 Marec 2012

General Motors in PSA Peugeot Citroën sta objavila dolgoročno globalno sodelovanje obeh koncernov, z namenom, da s skupnimi znanji izboljšajo konkurenčnost ter profitabilnost obeh partnerjev v Evropi in v bodoče prihranita okoli dve milijardi dolarjev letno.



Sodelovanje temelji na dveh ključnih stebrih – deljenju platform,modulov in komponent med vozili; in ustanavljanju globalne nabavne joint venture družbe, za skupno nabavo od dobaviteljev po ugodnejših cenah, zaradi večjih količin. Pri tem bosta obe znamki izkoristili skupna znanja in postavili skupne standarde za dele. Obe znamki skupaj namreč na leto v nabavi porabita približno 125 milijard dolarjev!

Poleg dveh osnovnih stebrov sodelovanja pa so odprte tudi druge možnosti, ki bodo znamkam omogočile povečevanje konkurenčnosti. Ena izmed njih je integrirana logistika in prevoz, pri čemer bo GM uporabil podjetje Gefco, divizijo koncerna PSA Peugeot Citroën, za logistične storitve v Evropi in Rusiji. Sadovi sodelovanja naj bi v roku petih let prinesli okoli dve milijardi dolarjev prihranka letno – približno enakomerno razdeljenih na oba koncerna.

Sprva se bo zaveza osredotočila na majhna in srednje velika vozila, enoprostorce in crossoverje. Koncerna bosta tudi razmislila o možnosti razvoja skupne platforme za vozila z nizkimi emisijami. Prva vozila na skupni platformi pa lahko pričakujemo leta 2016.

Izvrševanje sodelovanja bo nadzirala komisija, ki jo bodo enakomerno sestavljali zastopniki obeh koncernov. Vsaka izmed znamk, ki so udeležene v sporazumu, pa bo nadaljevala z ločeno prodajo svojih vozil.

Po sporočilu za javnost povzel Aleksander Praper