Hyundai je v Veliki Britaniji dostavil prva vozila na vodik

Petek, 24 Oktober 2014

Hyundaj nadaljuje širjenje prodaje serijskih vozil na vodik. Te dni so v Veliki Britaniji kupcem izročili prvih šest hyundajev ix35 Fuel Cell – prvih globalnih serijskih avtomobilov na gorivne celice. Vlada in industrija v Veliki Britaniji sta uvajanje transporta na vodik podprli s kar 11 miljoni funtov investicij v omrežje polnilnih postaj z vodikom.

Korejska znamka Hyundai raziskave in razvoj na področju gorivnih celic izvaja že od leta 1998. Z modelom ix35 Fuel Cell so kot prvi avtomobilski proizvajalec v promet spravili serijsko vozilo na gorivne celice za običajne kupce.

Predaja prvih serijskih vozil je torej pomemben korak za čisto mobilnost prihodnosti, saj se bodo vozila uporabljala v realnem prometu in bodo tako sama po sebi reklama za tovrstno tehnologijo. Hyundai ix35 Fuel Cell lahko brez emisij prevozi 560 kilometrov z enim polnjenjem – to spominja na polnjenje goriva oziroma nafte.  

Avtomobilska industrija že nekaj časa napoveduje da naj bi vodik v prihodnosti zamenjal fosilna goriva in tudi električna vozila, ki energijo črpajo iz baterij. Vodika je dovolj, polnjenje je hitro, težava pa je trenutno predvsem v ceni gorivnih celic in visokemu pritisku pod katerim je vodik shranjen v rezervoarje.

Aleksander Praper