Novi hyundai i30 na testu pri opicah

Nedelja, 13 Maj 2012

V avtomobilih slišimo marsikaj, kar primerja voznike z živalmi, na primer: “Tale se obnaša kot opica.” Hyundai je primerjavo grdega vedenja voznikov in primerjavo z opicami, vzel resno. V safari parku so novega i30 dali “na uporabo” štiridesetim radovednim pavijanom. Verjetno so ti izvedeli marsikaj novega o avtomobilih.


Vsekakor se tako nenavadnega vzdržjivostnega testa ne spomni vsaka znamka. Hyundai je očitno verjel, da bo i30 prenesel ravnanje pavijanov, ki pač ne poznajo pravilnega rokovanja z avtomobili in sil, ki so potrebne za premik kakšnega dela. Tudi posebej čisti ali nežni niso. Pri Hyundaju pač pravijo, da je i30 posebej zasnovan za družine in njihove “male opice”, ki se prevažajo zadaj , popackajo avto in z njim delajo podobno kot s peskovnikom. Zato je Hyundai za i30 uporabil posebej kompaktne pritrditve in močnejše materiale, da bi kakšen del nehote ne ostal v rokah.

Pavijani iz Safari parka Knowsley so bili izbrani, saj slovijo po ljubezni do avtomobilov obiskovalcev, oziroma po tem, da z njih potrgajo razne dele. Hyundai je torej na področje, kjer pavijani radi opravljajo "tehnične preglede" postavil i30 in ga pustil za 10 ur. Opice so z avtomobilom počele vse tiszo, za kar ta ni namenjen in kar ponavadi počnejo otroci – skakale so po sedežih, tolkle po gumbih, odpirale in zapirale predale,…

Posledice slabega gospodarjenja teh primatov so bile očitne, ampak na avtomobilu so ostali še vsi deli. Pavijani so si v avtu privoščili kosilo, seveda brez posebne obzirnosti do sedežev, nekateri pa so se s svojimi igračami igrali v prtljažniku. Tudi umazana zunanjost je po zaslugi trdega laka ostala brez hujših prask. Hyundai je bil zadovoljen z rezultati testa in pravijo, da so se od spremljanja pavijanov precej naučili tudi glede zasnove bodočih modelov.

Hyundai je v zahvalo za testiranje pavijanov parku Knowsley podaril 1000 funtov za eno izmed akcij v dobrobit opic.

Aleksander Praper

Galerija