Jaguar F-type Bloodhound bo sodeloval pri postavljanju hitrostnega rekorda

Četrtek, 21 Maj 2015

Jaguar bo na MotoFestu v Coventryju predstavil posebno različico modela F-type, prirejeno za hitro posredovanje (RRV). Jaguar F-type R AWD bloodhound SSC je eden od avtomobilov, ki bo Bloodhoundu pomagal pri poskusu postavljanja svetovnega hitrostnega rekorda med kopenskimi vozili.

Bloodhound F-type R je najnovejši projekt oddelka za posebna vozila skupine Jaguar Land Rover in osupne tudi z izjemno zunanjostjo v barvah Bloodhounda SSC, ki so jo ustvarili v Jaguarjevem oblikovalskem oddelku. Jaguar kot tehnični partner projekta Bloodhound SSC zagotavlja motorje, strokovno inženirsko znanje in več podpornih vozil za poskus postavljanja hitrostnega svetovnega rekorda med kopenskimi vozili.

Novembra 2014 je F-type R AWD opravil kritično vlogo v razvoju vozila Bloodhound SSC s preizkusom komunikacij. F-type, opremljen z enako radijsko opremo kot Bloodhound SSC z raketnim pogonom, je z največjo hitrostjo vozil proti podobno opremljenem reaktivcu, ki je s 500 vozli (926 km/h) letel samo šest metrov nad tlemi. Kombinirana hitrost približevanja skoraj 1130 km/h je omogočila uspešno testiranje sistema za komunikacijo med člani ekipe in Andyjem Greenom, ki bo sedel za krmilom Bloodhounda SSC.

Letošnji MotoFest (https://coventrymotofest.com/ ) s pestro paleto zanimivosti in prireditev obljublja, da bo presegel vse dosedanje. Organizatorji bodo za javni promet zaprli obvoznico v Coventryju, na njej pa bodo potekale številne dirke in druge prireditve, Bloodhound F-type pa bo sodeloval na dogodkih v soboto, 30. maja, in nedeljo, 31. maja. Jaguar se bo aktivno udeležil tudi letošnjega Festivala hitrosti v Goodwoodu, ki bo potekal pod geslom ‘Gas do konca in pogum: dirkanje na robu’ – pripeljal bo kar nekaj legendarnih modelov iz svoje bogate zgodovine.

Bloodhound F-typu se bo pridružila zvezdniška paleta vozil iz Jaguarjeve bogate dediščine, v kateri bosta tudi 1956 D-type Long Nose in osupljivi, edini še obstoječi 1966 XJ13. 1974 Group 44 E-type, 1976 Broadspeed XJ12 Coupé in XJR-9, zmagovalec Le Mansa leta 1988, se bodo ob koncu tedna zapeljali po asfaltu, 1938 SS 100 pa bo na razstavnem prostoru pritegnil poglede obiskovalcev.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper