Jaguar nadaljuje z dinamičnimi testiranji svojega prvega SUV-ja F-Pace

Petek, 28 Avgust 2015

Jaguar želi za svoj prvi SUV F-Pace zagotoviti dinamične vozne lastnosti, kakršne kupci pričakujejo od znamke, pa čeprav ne gre za kupe ali limuzino. Zato bo imel jaguarjev SUV podvozje, ki ga odlikujejo sistemi športnih avtomobilov, njegova testiranja pa potekajo na najzahtevnejših cestah, s katerimi se morajo spopasti vsa Jaguarjeva vozila.

Novi športni terenec naj bi voznike in potnike navdušil s sozvočjem okretnosti in udobja, ki presegata ponudbo v tem razredu.

Nismo pristali ne na kompromise ne na izjeme: novi F-pace mora biti čistokrvni Jaguar, ki prepriča z zmogljivostjo dinamičnih genov. Vožnjo in vodenje smo preverili do skrajnih mej v vseh okoljih in pri vseh pogojih. Rezultat? F-pace navduši z občutkom nadzora in zadovoljstvom ter očara z udobjem in tihim delovanjem. Takoj po vstopu v vozilo se boste počutili prijetno dobrodošlo,» pravi Mike Cross, glavni inženir integritete vozil pri Jaguarju.

Novi F-pace je razvit z uporabo Jaguarjeve lahke arhitekture iz aluminija. Toga karoserija je dopolnjena s sprednjim vzmetenjem z dvojnimi prečnimi vodili in zadnjim z integralnim členom. Električni servovolan je prilagojen natančnemu vodenju in odzivnosti. Inženirji so za še boljše povratne informacije uporabili tudi vse, kar so se naučili pri razvoju športnika F-type, zato so štirikolesni pogon s posredovanjem navora na zahtevo združili s tehnologijo nadzora vektorjev navora.

Da bi bila razvoj in preizkušanje še učinkovitejša, so individualne ocene ekipe za integriteto vozila vnesli v orodja za računalniško načrtovanje vozila (CAE), ki jih sicer uporablja ekipa za dinamiko in računalniško konstruiranje. Tako so model dodatno izboljšali in s ponavljanjem te zanke in izpopolnjevanjem modelov zagotovili še boljše rezultate simulacij – in obratno.

Prva predstavitev jaguarja F-pace bo septembra letos na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, naprodaj pa bo v letu 2016.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper