Jaguar se z modelom F-type vrača k športnim koreninam

Petek, 10 Avgust 2012

Avtomobilski salon v Parizu bo za Jaguar pomemben korak. Po nedavni predstavitvi zakrinkanega modela F-type na festivalu hitrosti v Goodwoodu, bo ta aluminijasti dvosed v Parizu končno razgrnjen javnosti v svoji končni podobi. Na voljo bo kot kabriolet, v katerem bo možno naročiti katerega izmed treh zmogljivih bencinskih motorjev.

Adrian Hallmark, globalni direktor znamke Jaguar, je razložil: „Razkritje modela F-Type v Parizu bo resnično pomemben dan v Jaguarjevi zgodovini, daj bo zaznamovalo vrnitev znamke na trg športnih avtomobilov, trg, ki ga je Jaguar pomagal soustvarjati. Tako kot njegovi športni predniki bo tudi F-type postavljal nove mejnike z odličnimi športnimi zmogljivostmi, napredno Jaguarjevo tehnologijo in vrhunskim dizajnom. Naslednji korak Jaguarjeve športne tradicije se uresničuje.“

Jaguar F-type bo nudil izbiro med dvema novima 3-litrskima prisilno polnjenima V6 motorjema, z močjo 340 ali 380 KM, ter novo izvedbo že znanega 5-litrskega prisilno polnjenega V8 motorja. Vse različice jaguarja F-type bodo imele vgrajen 8-stopenjski menjalnik in pogon speljan k zadnjim kolesom.



Razvoj prototipov

Po predstavitvi zakrinkanega prototipa so se testiranja nadaljevala v najbolj zahtevnih okoljih našega planeta. A že pred tem je Jaguar v razvoj svojega športnika vložil ogromno ur dela in vse svoje strokovno znanje na področju virtualnih testiranj. Med razvojem so opravili preko pol milijona različnih analiz, za kar so porabili 10 milijonov CPU ur procesiranja in ustvarili preko 300 TB podatkov. Če bi takšno količino analiz izvajali na realnih avtomobilih, bi število izdelanih prototipov zapolnilo večino britanskih cest. Pričakovanja so zaradi ugleda znamke velika in zadnja faza, kjer piko na i postavijo strokovnjaki v realnem svetu, bo omogočila, da bo odličen predserijski avto pred serijsko proizvodnjo postal izjemen.

Aleksander Praper