Jaguar XF prevozil 1313 kilometrov z enim rezervoarjem goriva

Četrtek, 30 Junij 2011
Jaguar že nekaj časa preizkuša novi 2,2-litrski dizelki motor, ki bo uradno naprodaj od jeseni, za modelno leto 2012. Tokrat so opravili preizkus z modelom XF, ki je s takšnim motorjem prevozil preko 1300 kilometrov do izpraznjenja 64-litrskega rezervoarja za gorivo.



Jaguarja XF z novim motorjem je vozil David Madgwick, neodvisni preizkuševalec, spremljal pa ga je Alexander Madgwick. Serijsko opremljeni XF, s prevoženimi 4800 kilometri, se je na pot podal z zapečatenim rezervoarjem za gorivo in po raznolikih cestah prevozil štiri države – do britanskega Birminghama do nemškega Munchena. Tam je testni model pričakal Andy Whyman, glavni razvojni inženir za model XF, ki je bil nadvse zadovoljen s povprečno porabo 4,87 litra.



Čeprav novi dizelski motor iz 2,2-litrske prostornine razvije 140 kW (190 KM) in jaguarja XF do 100 km/h pospeši v 8,5 sekunde ter mu omogoči doseganje najvišje hitrosti 225 km/h, se lahko pohvali z nizko porabo in 149 g/km izpusta CO2. K učinkovitosti prispeva 8-stopenjski ZF samodejni menjalnik in prva Jaguarjeva vgradnja sistema start-stop. Novi dizelski motor bo torej povečal privlačnost nakupa prenovljenega modela XF, ki se bo pričel prodajati jeseni. Poleg novega motorja bo pritegnil tudi z osveženim videzom in bogatejšo opremo.


Galerija