Kdo je boljši v driftu na speedway stezi - BMW M235i ali speedway prvak?

Ponedeljek, 13 Oktober 2014

Speedway steza Landshut/Ellermühle avtomobilskega kluba AC Landshut je bila priča enemu izmed bolj nenavadnih športnih srečanj. Prvič je predstavnik najbolj znane nemške avtomobilske revije sedel v BMW M235i, opremljen z elementi M Performance in se podal na 400 metrov dolgo stezo, da bi se v driftanju pomeril s štirikratnim svetovnim prvakom Karlom Maierjem na speedway motornem kolesu.

Izhodišča voznikov si niso mogla biti bolj različna. BMW M235i M Performance poganja nagrajeni 3-litrski bencinski motor BMW TwinPower Turbo, ki razvije 326 KM in 450 Nm, masa znaša 1470 kilogramov, avtomobil pa meri v dolžino skoraj štiri metre in pol. Na drugi strani pa ima motorno kolo zračno hlajen 500-kubični enovaljni motor, tehta 80 kg (v skladu s speedway pravili), shaja zgolj z eno prestavo in nima zavor. Posebno zasnovan motor na metanol proizvede do 80 KM in je izdelan izključno za vožnjo po tovrstnih stezah.

Opremljen z originalnimi deli M Performance je BMW M235i, podobno kot na asfaltnih cestah, ponudil idealni recept za neprestano bočno drsenje po približno 12 metrov širokih zavojih steze Landshut. Vozna dinamika, po kateri slovi BMW, je posledica razporeditve mase v razmerju 50:50, nizkega težišča, za 2 cm znižanega športnega podvozja BMW M Performance, mehanskega diferenciala z omejenim zdrsom na zadnji premi in kovanih 19-palčnih lahkih aluminijastih platišč.

Navkljub opazno različnim profilom vozil, sta voznika uspela izpolniti skupni cilj: pet ur »užitka v vožnji« na eni izmed najbolj ozkih prog. Premierno srečanje s speedway motornim kolesom je ponudilo BMW M235i M Performance priložnost demonstrirati svojo dinamično zmogljivost na peščeni podlagi.

Pet ur neprestanega bočnega drsenja skozi zavoje ni potešilo apetita Karla Maierja, tako da je nekdanji svetovni prvak dan začinil še z nekaj odpeljanimi krogi na posebnem modificiranem BMW S1000 RR z ježevkami. RR s polno posodo za gorivo tehta nekaj nad 200 kg in razvije 193 KM. Vseeno pa so smerna stabilnost, izjemno upravljanje in dobra odzivnost super športnega stroja omogočili Maierju nemoteno bočno drsenje po stezi, s katerim je dodal piko na i že sicer neverjetno dinamičnemu dnevu.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Tomaž Pezdirec

Galerija

Video