Mednarodno srečanje Peugeotovih starodobnikov v Sloveniji

Sreda, 16 Maj 2007

Podjetje Peugeot Slovenija bo od 25. do 27. maja organiziralo in gostilo prestižno letno srečanje starodobnikov, ki pod imenom Aventure Peugeot povezuje in druži lastnike starodobnih peugeotov po vsem svetu. .

Začetki sedaj tradicionalnega mednarodnega letnega srečanje segajo v leto 1982, ko je bilo v francoskem mestu Sochaux – zibelki znamke Peugeot - ustanovljeno združenje Aventure Peugeot. To danes povezuje preko 2.200 lastnikov Peugeotovih »oldtimerjev«.

V okviru Aventure Peugeot  je vsako leto organiziran dvodnevni dogodek z namenom spoznavanja, povezovanja in izmenjave med lastniki starodobnikov in nenazadnje negovanja pripadnosti eni najstarejših avtomobilskih znamk. Doslej so bile dežele gostiteljice zahodnoevropske države kot Vel. Britanija, Nizozemska, Nemčija, Italija, ... lani Španija, letos pa je dogodek prvič organiziran v srednjeevropskem prostoru, kjer je čast gostitelja pripadla Sloveniji.

Peugeot Slovenija pričakuje preko 300 udeležencev in več kot 150 starodobnih peugeotov iz dvanajstih držav, nekatere celo iz oddaljene Južne Afrike in Avstralije. Od 25. do 27. maja bo tako na cestah priložnost videti modele kot so 172 R (l. 1925), 202 sedan (l. 1938), 402 B (l. 1939) ali 203 (l. 1952), ki predstavljajo bogato zgodovino francoske znamke in nenazadnje vizualni užitek in zanimivost.

Za organizatorja predstavlja dogodek čast in izziv, gotovo pa nosi pomen tudi širše v slovenskem prostoru, tako glede približanja Slovenije mednarodno pisani družbi ljudi, ki jih druži čut za estetiko in pristnost – za večino udeležencev bo to prvi obisk v Sloveniji – kakor tudi zanimivost in popestritev za  prestolnico in njene prebivalce, kjer bo dogodek nastanjen, pa tudi širše  po Sloveniji, kjer se bo odvijal.

KAJ JE AVENTURE PEUGEOT?

Združenje, ki ga je leta 1982 v francoskem mestu Sochaux ustanovil član družine Peugeot in obenem tedanji predsednik nadzornega sveta  podjetja PSA Peugeot Citroen, Pierre Peugeot,  povezuje nad 2.200 članov, v glavnem lastnikov starodobnih avtomobilov in motorjev znamke Peugeot, pa tudi ostale zbiratelje predmetov, ki jih je znamka v preteklosti izdelovala.

Poslanstvo združenja je sledeče:

  • negovanje in promoviranje dediščine znamke Peugeot;
  • povezovanje lastnikov starodobnikov in ostalih starinskih predmetov znamke Peugeot ter sodelovanje s klubi Peugeotovih starodobnikov po svetu in pomoč pri vzdrževanju starodobnikov;
  • redna komunikacija s člani združenja in obveščanje o dogodkih, ki jih združenje organizira.

DOGODEK AVENTURE PEUGEOT V SLOVENIJI

Od 25. do 27. maja bo na slovenskih cestah in v izbranih krajih moč zaslediti, gotovo tudi občudovati, preko 150 oldtimerjev znamke Peugeot.

Dogodek Aventure Peugeot je »razgibane narave«, kar pomeni, da lastniki s svojimi avtomobili premagujejo razdalje od enega kraja do drugega, z vmesnimi postanki, ki običajno nudijo ogled določene zanimivosti, ki je lahko edinstvena po svoji kulturni vsebini, naravni danosti ali kako drugače izjemna.

V Sloveniji z njeno pokrajinsko raznolikostjo in pestrostjo ni bilo težko začrtati »vozne trase« in odločiti kam popeljati tiste, ki so pri nas prvič in bodo spoznavali Slovenijo najprej izza volana, z veliko mero čuta za lepoto in urejenost.

Udeleženci Aventure Peugeot se bodo  prvi dan obiska nastanili v Ljubljani, nato jih bo v naslednjih dveh dneh pot iz prestolnice vodila na Notranjsko in Gorenjsko.

26. maja zjutraj se bodo po regionalni cesti odpravili do Postojne, si ogledali našo največjo kraško jamo in se po pikniku pred jamo odpeljali proti Tehničnemu muzeju Bistra  –  poleg ostalega bo avtomobilske poznavalce in navdušence gotovo pretegnila zbirka limuzin nekdanjega predsednika Tita. Dan bo zaključila svečana večerja na Ljubljanskem gradu s pozdravnim nagovorom župana.

27. maja je rezerviran za gorenjsko regijo - vožnjo proti Bledu, obisk Blejskega otoka in zaključno kosilo ob jezeru.

S svojo prisotnostjo bo dogodek počastil tudi predsednik združenja Aventure Peugeot in obenem predsednik nadzornega sveta PSA Peugeot Citroen, g. Thierry Peugeot.

 

Peugeot Slovenija