Nagrada Technobest 2009 za tehnologijo Multiair

Petek, 09 Oktober 2009

FPT – Fiat Powertrain Technologies je za svojo najnovejšo tehnologijo Multiair prejel letošnjo nagrado Technobest 2009. Nagrado je podeljevala mednarodna in nedovisna žirija Autobest, v kateri je bilo 15 specializiranih novinarjev iz Bolgarije, Cipra, Hrvaške, Češke, Grčije, Madžarske, Makedonije, Poljske, Romunije, Rusije, Srbije, Slovaške, Slovenije, Turčije in Ukrajine, ki predstavljajo približno 300 milijonov prebivalcev.

V obrazložitvi nagrade je žirija Autobesta dala priznanje Skupini Fiat, da je s konceptom zmanjševanja prostornine motorjev (t.i. downsizingom) ponudila znanosti neomejene možnosti.

Multiair je inovativna tehnologija elektronskega nadzora zraka in izgorevanja, ki zagotavlja dinamičen nadzor dotoka zraka, valj po valju, delovni takt po delovnem taktu. Zahvaljujoč neposrednemu nadzoru zraka na sesalnih ventilih brez uporabe dušilne lopute prispeva Multiair k manjši porabi goriva; posledičen nadzor izgorevanja pa poskrbi za manjši izpust nečistih snovi: emisije CO2 so manjše za 10%, ob večji moči motorja (10%) in izboljšanem navoru (15%).  Tehnologija Multiair je vsestranska, uporabiti jo je mogoče pri vseh vrstah bencinskih motorjev, v prihodnosti pa jo bo mogoče prilagoditi tudi za dizelske.

Prvi FPT motor s tehnologijo Multiair je 1,4-litrski bencinski motor, ki je trenutno vpeljan v Alfo Romeo Mito in Fiata Punto Evo.

Žirija Autobest je bila ustanovljena leta 2000 ter je v avtomobilski industriji in med potrošniki znana kot druga največja neodvisna evropska avtomobilistična žirija. Nagrado Technobest 2009 bodo podelili januarja 2010 na Autobestovi svečani prireditvi.

Fiat Powertrain Technologies
Fiat Powertrain Technologies je podjetje Skupine Fiat, ki je specializirano za raziskave, razvoj, proizvodnjo ter prodajo agregatov in menjalnikov za vozila, industrijo, železnico, navtiko ter elektro energetske sisteme. Z letno proizvodnjo okoli 2,9 milijona motorjev in 2,4 milijona menjalnikov in osi, z 20.000 zaposlenimi ter s 17 tovarnami in 12 raziskovalnimi centri v 10 državah je FPT v svetovnem merilu eden od najpomembnejših akterjev na področju pogonskih sklopov.

 

Avto Triglav