Najhitrejša v Goodwoodu je bila toyota celica

Sobota, 09 Julij 2011
Pretekli vikend se je v Goodwoodu odvijalo tradicionalno srečanje visokozmogljivih avtomobilov, imenovano Goodwood festival of speed. Na sprintu v klanec se vsako leto pomerijo številni zmogljivi avtomobili, tokrat je bila najhitrejša Toyota celica s kar 800 KM!



V le 48,07 sekunde je predelana toyota celica  oddrvela 1866 metrov dolgo traso od starta pri Goodwood House do konca vzpona, ki leži slabih 100 višinskih metrov višje. Pri tem je celica za sabo pustila vseh 200 konkurentov, med njimi tudi dirkalnike formule 1. Komaj 1050 kilogramov težek avtomobil, ki iz 2-litrskega bencinskega štirivaljnika, s pomočjo kompresorja in turbinskega polnilnika, iztisne 700 KM (pri nadtlaku 2 bara ali 800 KM z dušikovim oksidom), je vozil nekdanji britanski rallye prvak Jonny Milner.



Za optimalno uravnoteženost celice so jo znižali in razširili, ji nadeli nastavljivo vzmetenje, voznika pomaknili za 30 cm proti zadnji osi ter karoserijo dokaj poenostavljeno "okrasili " z aerodinamičnimi dodatki, ki verjetno  (kot je razvidno na fotografijah) pridejo prav tudi za košenje trave.