Natečaj Young? Creative? Chevrolet! tudi za Slovence

Nedelja, 10 Februar 2008

Pariz, Zürich – ustvarjalnost, nadarjenost, raznolikost in zagnanost so bile v središču pozornosti praznovanja na živahni in izjemno obiskani prvi podelitvi nagrad »Mlad? Ustvarjalen? Chevrolet!«, vseevropskega natečaja za mlade umetnike, ki ga je organiziral Chevrolet. Zabava je bila namenjena predvsem nagrajenim študentom. V Parizu so se zbrali iz vse Evrope in kot vihar napolnili zgradbo Arts Décoratifs s svojimi značaji, zagnanostjo ter mešanico sreče in negotovosti, ki jo je moč pričakovati od mladih ljudi, ko se prvič soočajo s tem, da so v središču pozornosti..

Vsi so bili videti, kot da se popolnoma zavedajo pomembnosti trenutka. Léa Schindler, izjemno zrela dvajsetletna francoska študentka,  zmagovalka na področju mode z oblačili, ki jih bodo Chevroletove hostese nosile na naslednjem avtomobilskem sejmu v Ženevi, je povedala: »Popolnoma se zavedam priložnosti, ki jo prinaša ta nagrada in odločena sem, da jo izkoristim.« Ob njej je bila francoska stilistka Virginie Lescure, ki je predsedovala modni žiriji. Poudarila je pomembnost spodbud, kot je »Mlad? Ustvarjalen? Chevrolet!«, za umetnike: »Dobro se spominjam, kako sem se kot mlada ustvarjalka trudila začeti kariero in moram reči, da so priložnosti, kot je ta, ravno tako redke, kot so bile nekoč. Umetnost potrebuje več podpore v družbi. Potrebujemo več čudovitih in konkretnih projektov, kot je ta.«

Drugi so se že veselili svojih nagrad. Zmagovalci na petih področjih bodo imeli priložnost za kratka praktična usposabljanja, povezana z njihovimi področji. David Alvarez in Rémi Farajaud, francoski par, ki je zmagal na področju videa, že nestrpno pričakuje nagrado: »Komaj čakava, da bova sodelovala pri snemanju profesionalnega oglasa,« sta povedala. »To bo zelo vznemirljiva izkušnja.«

Natečaj je študentom zagotovo pomagal razširiti obzorja. Italijan Gianluca Chiocca, ki zmagal na področju vizualne umetnosti, je rekel: »Lepo je biti v Parizu, v mestu, ki mi veliko pomeni, in srečati druge mlade ustvarjalce iz vse Evrope s tako raznolikimi izkušnjami. To je utrdilo mojo odločitev, da grem v tujino, takoj ko dokončam študij. Odkriti in užiti si želim vse, kar nas obdaja.«

Delo, ki so ga udeleženci natečaja »Mlad? Ustvarjalen? Chevrolet!« opravili v okviru študijskih predmetov, je dodalo drugačno razsežnost tudi študiju. Alain Vögeli, generalni direktor Ecole de Multimédia et d’Art v Fribourgu v Švici, katere ekipa je zmagala na področju fotografije, je pojasnil: »Tovrstni projekti, ki so povezani z dejanskim ustvarjanjem, pomagajo preseči navidezno togost odnosa med profesorjem in študenti in omogočajo drugačno usmerjanje mladih ustvarjalcev. To izpolnjuje tudi nas profesorje.« Tri ekipe dunajske univerze za uporabne umetnosti, ki so se uvrstile v finale notranjega oblikovanja, so to izjavo podkrepile s priznanjem, da je kakovost njihovih izdelkov, ki so naredili tako močan vtis, plod skupinskega ustvarjanja. »Veliko smo razpravljali z našimi profesorji in drugimi študenti, velikokrat smo ocenjevali izdelke. To je bilo včasih naporno, a je veliko pripomoglo h končnemu izidu,« je pojasnil Peter Mahlknecht iz drugouvrščene ekipe.

Natečaji, kot je »Mlad? Ustvarjalen? Chevrolet!«, so tudi izvrstna priložnost za drzne zamisli, kakršno je predstavila ena od avstrijskih ekip (skupaj sta jo prijavili dunajska šola za modo in univerza v Linzu), ki se je uvrstila na drugo mesto na področju mode s futuristično obleko, na kateri je mogoče predvajati slike s tehnologijo »lumalive«. V imenu skupine je Julia Fidesser povedala: »Za nas je bilo sodelovanje pogojeno s tem, da prestavimo nekaj res inovativnega.«

In nenazadnje, »Mlad? Ustvarjalen? Chevrolet!« je pripomogel tudi k grajenju samozavesti teh nadarjenih mladih ljudi. Maria Benedetta Bruzziches, čudovito živahna italijanska študentka, ki se je na modnem področju uvrstila na tretje mesto, je ob prihodu na oder odlično povzela ta občutek z izjavo: »Neverjetno! Tukaj sem!«.

Med pisano in živahno druščino nagrajenih študentov je bil izvršni direktor Chevrolet Europe Wayne Brannon videti enako navdušen kot študenti. »Pozabljamo, da imajo mladi ljudje ključ do sprememb ter zamisli in smernic prihodnosti. Spodbude, kot je »Mlad? Ustvarjalen? Chevrolet!« nam pomagajo vzdrževati vez z resničnim svetom in upam, da bomo za drugi, razširjeni natečaj uspeli poiskati še bolj konkretno uporabo za izredno zanimive zamisli, ki so jih predstavili mladi ljudje.«

Vendar pa »Mlad? Ustvarjalen? Chevrolet!« s tem ni končan. Natečaj za leto 2008 se je začel decembra lani in zajema pet področij:

    * grafično oblikovanje
    * fotografija
    * video
    * notranje oblikovanje
    * moda

Na letošnjem natečaju sodeluje tudi Slovenija v disciplini grafičnega oblikovanja, katere predmet je graficna dekoracija dirkalnika Chevrolet Lacetti WTCC (World Touring Car Championship) v EPS formatu.
Ostale sodelujoče države so še Avstrija, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Estonija, Francija, Italija, Latvija, Litva, Nizozemska, Poljska, Rusija in Švica.

Doslej se je na natečaj za leto 2008 prijavilo že 35 šol.
Šole uporabne umetnosti in študentje lahko poiščejo vse pomembne informacije na
http://www.youngcreativechevrolet.eu/2008.

Projekti morajo biti oddani do 15. maja, 2008. Tri finalsite bo izbrala strokovna 3 do 4 članska žirija, ki bo izbrana spomladi.

Nagrade na nacionalni ravni:
1. mesto, 1200 €
2. mesto, 500 €
3. mesto, 300 €

V primeru, da se kdo izmed nagrajencev uvrsti v finalno tekmovanje na evropski ravni,
prva nagrada znaša dodatnih 1000 € ter konec tedna s Chevrolet Racing moštvom ter avtom, okrašenim s finalistovo zmagovalno grafiko.

V Sloveniji se je na natečaj z veliko smelosti že prijavila Visoka šola za dizajn, pod vodstvom dekanje, gospe Nade Matičič. Zanimanje je izrazila tudi srednja šola za oblikovanje in fotografijo.

Eden od ciljev natečaja Mlad? Ustvarjalen? Chevrolet! je promocija uporabnih umetnosti in iskanje konkretnih priložnosti za zmagovalne projekte in umetnike.

 

General Motors Southeast Europe Ltd.
Podružnica Ljubljana