Nova toyota prius utegne imeti tudi štirikolesni pogon

Torek, 29 Julij 2014

Toyota prius, najbolje prodajan hibrid na svetu, bo v naslednji generaciji na voljo z litij-ionsko baterijo in morda tudi s štirikolesnim pogonom. Nove podrobnosti so prišle na dan, ko so pri Toyoti prestavili spomladanski začetek proizvodnje na december 2015, saj hočejo s predstavitvijo vozila, ki je postalo njihov paradni konj, zadeti v polno.

Koei Saga, ki stoji za razvojem pogonskih agregatov, je povedal: »Mislim, da obstaja možnost, da se tega lotimo.« Saga ni izdal nobenih dodatnih podrobnosti o baterijah ali motorjih, toda Toyotini inženirji želijo prenovljeni hibridni agregat, ki bo prvič predstavljen v naslednjem priusu, uporabiti v različnih konfiguracijah in tipih vozil. Novi hibridni sistem naj bi bil manjši, lažji in učinkovitejši. »V primeru večjih vozil bomo postregli s popolnoma novimi idejami,« je dodal.

Četrta generacija priusa bo na voljo z dvema različnima baterijama, cenejšo nikeljmetal-hidridno ali litij-ionsko. Trenutni ponudbi s sprednjim pogonom se bo morda pridružil prius s štirikolesnim pogonom. Možnost izbire med različnima baterijama bi lahko pomenila prihod cenejše različice s preizkušeno nikelj-metal-hidridno tehnologijo, ki se je pri Toyoti poslužujejo že vse od prve predstavitve priusa leta 1997. Vozniki, ki si želijo daljših voženj z izključno električnim pogonom, pa se bodo lahko odločili za zmogljivejšo litij-ionsko baterijo, ki bo na voljo v dražjem paketu opreme. »Baterije bodo prenovljene. Vse bo dopolnjeno. Mislim, da bo poraba goriva presenetila vse,« pove Saga, ne da bi navedel konkretne podatke.

Z novim Priusom bodo predstavili tudi novo modularno arhitekturo vozil, poimenovano Toyotina nova globalna arhitektura, s katero naj bi povečali število skupnih delov med vozili in tako povišali kakovost in zmanjšali stroške.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper