Panamera s petimi tehničnimi inovacijami

Sreda, 25 Marec 2009

Še pred svetovno premiero nove Panamere v Šanghaju družba Porsche AG predstavlja ključne tehnologije tega modela, ki vključujejo kar pet tehničnih inovacij, ki so sploh prvič na voljo za serijsko vozilo premijskega avtomobilskega razreda in kot take tudi svetovna novost..

Panamera – dinamičen in eleganten štirisedežni GT – se predstavlja kot četrta Porschejeva serija. Tudi novinka naj bi imela enak edinstven položaj, kot ga med svojimi tekmeci že dolgo zasedajo 911, Cayenne, Boxster in Cayman.

Pogon: vrhunske vozne zmogljivosti in izjemna učinkovitost

- Za Panamero so na voljo izključno bencinski motorji z varčno tehnologijo direktnega vbrizgavanja.

- Porsche v Panamerin segment uvaja tudi prvi menjalnik z dvojno sklopko (PDK), ki omogoča varčnejšo, bolj športno in udobnejšo vožnjo.

- Panamera kot prvo premijsko vozilo z avtomatskim menjalnikom uvaja sistem start-stop.

Podvozje: vozna dinamika in udobje

- Panamerino zračno vzmetenje je svetovna novost, saj ponuja možnost aktiviranja dodatnega volumna zraka in tako omogoča še večji razpon med športnim in komfortnim voznim programom.

- Vozno dinamiko in udobje je pri vseh modelih možno dodatno povečati z aktivnim stabiliziranjem nagibanja karoserije Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC).

- Pri vozilih z enim izmed opcijskih paketov SportChrono je s pritiskom na tipko Sport Plus možno aktivirati izrazito športne nastavitve za vse sisteme pogona in podvozja.

Karoserija: lahka konstrukcija in funkcionalnost

- Za karoserijo se uporabljajo jekla različne trdnosti, lahke kovine, kot sta aluminij in magnezij, ter umetne mase. Panamera S tehta samo 1.770 kg.

- Panamero odlikuje tudi funkcionalen, prilagodljiv prtljažnik, ki lahko po podiranju meri vse do 1.263 litrov.

- Panamera ima praktično celotno dno pokrito z aerodinamično oblogo, kar zamnjšuje hrup in porabo.

- Glavna aerodinamična posebnost je štirismerno nastavljivi aktivni zadnji usmernik zraka pri Panameri Turbo.

Akustika: športen zvok in izjemno udobje med vožnjo

- Poi posebnih inženerskih posegih panamerin akustični spekter zvoka motorja in izpuha sega od diskretnosti pri sproščeni počasni vožnji do izrazite čustvenosti pri športni vožnji.

Panamera torej združuje nasprotja: Motorji so močni in dinamični, hkrati pa varčni in bolj ekološki; omogoča udobno vožnjo na dolge razdalje in značilno porschejevsko športno vožnjo; kljub dinamičnim proporcem in kupejevski liniji v notranjosti ponuja veliko prostora, izvrstno udobje, funkcionalnost in prilagodljivost. Več o vseh naprednih tehnologijah pa bomo napisali po uradni predstavitvi