Partnerstvo Clean Energy se širi

Ponedeljek, 08 Marec 2010

Partnerstvo za čisto energijo (Clean Energy Partnership – CEP) se širi. Obširni zvezi podjetij Berliner Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), BMW, Daimler, Ford, GM/Opel, Hamburger Hochbahn, Linde, Shell, StatoilHydro, TOTAL, Vattenfall Europe in Volkswagen, se je pridružila še Toyota.

Partnerji s skupnim potencialom znanja razvijajo goriva prihodnosti. Pri tem naj bi Nemčija postala vodilni trg za električna vozila. Prihodnost mobilnosti je v elektriki, zaradi česar partnerji razvijajo nano-tehnologije in propagirajo tako baterijski pogon kot gorivne celice. Industrija je skupaj z nemškim Ministrstvom za transport za ta namen zbrala 2 milijardi evrov.

Toyota bo do leta 2011 prispevala 5 FCHV vozil na gorivne celice, kar bo skupaj pomenilo floto 40 vozil od šestih proizvajalcev, ki bodo brez emisij krožila po mestih Berlin in Hamburg.

Toyota trdno verjame, da so FCHV (hibridna vozila z gorivnimi celicami) zelo pomembna za prihodnost brez emisij poleg bencinskih hibridov, plug-in hibridov in povsem električnih vozil. Temu primerno bo Toyota leta 2015 pričela s komercializacijo vozil na gorivne celice. Za dosego tega cilja so nujne polnilne postaje z vodikom, kar zahteva dobro povezavo med avtomobilsko industrijo in ponudniki polnilnih postaj. V Essnu bo med 16. in 21. majem potekala konferenca "Energy in Transition", ki se bo fokusirala na velik potencial vodika. Cilj partnerstva je proizvodnja preko 50% vodika iz obnovljivih virov, oziroma uvedba vodika kot gorivo prihodnosti, sicer se avtomobilski branži obeta, da v bodoče ne bo sposobna dosegati ciljev zastavljenih za varovanje okolja.