Peugeot bo vedno manj Peugeotov

Nedelja, 23 Marec 2014

Na sestanku 18. marca 2014 je nadzorni svet družbe Peugeot S.A. soglasno sprejel osnutke sklepov uprave, ki bodo dani na potrditev skupščini. Uveden bo nov način upravljanja družbe, ki izhaja iz dokapitalizacije, v povezavi s kitajsko znamko Dong Feng. Glavne deleže, vsak po 14 %, si bodo razdelili: družina Peugeot, Dong Feng in republika Francija. Predsednik znamke poslej ne bo več član družine Peugeot.

Po končani skupščini delničarjev bo nadzornemu svetu predlagano, naj imenuje g. Louisa Galloisa za predsednika, kar bo prvič v 118-letni zgodovini znamke pomenilo, da predsednik Peugeota ne bo izhajal iz družine Peugeot. Slednja bo z novim načinom upravljanja družbe precej zmanjšala svoj vpliv pri upravljanju Peugeota, saj bo obdržala 14 % delež, napram dosedanjem 25,5. Družini Peugeot namreč strokovnjaki očitajo prepočasen odziv na globalne spremembe v avtomobilizmu in s tem povezano preveliko lokalno osredotočenost namesto intenzivne globalne širitve, ki je rešitev na slabo stanje evropskega avtomobilskega trga.

Louis Gallois je v upravo Peugeota vstopil leta 2012, na podlagi zahteve francoskega predsednika, ko je vlada Peugeotu posodila 7 milijonov evrov. Gallois ima zelo dobre reference, saj je bil, med drugim, predsednik letalskega podjetja Airbus. Predvideva se, da bo njegova glavna vloga izvajanje širitve Peugeota izven Evrope, kar se sklada tudi s kitajskim solastništvom. Zadeva nekoliko spominja na zgodbo koncerna FIAT, ki je z nakupom Chryslerja postal globalni igralec z večjim potencialom, a žal na škodo zapostavljanja (uničevanja) svojih italijanskih znamk.

Novi Nadzorni svet bo sestavljen iz šestih članov, ki bodo zastopali glavne delničarje, šestih neodvisnih članov in dveh članov, ki bosta zastopala zaposlene in zaposlene delničarje. Namesto dosedanjih štirih predstavnikov družine Peugeot v nadzornem svetu, bodo predvidoma obdržali dva: g. Thierryja Peugeota ter Roberta Peugeota, kot predstavnika družb Etablissements Peugeot Frères ter FFP. G. Jean-Philippe Peugeot naj bi postal član sveta brez glasovalne pravice.

Uprava naj bi celotno zavezujočo pogodbeno dokumentacijo z družbo Dong Feng, Francosko republiko in družbama Etablissements Peugeot Frères ter FFP (obe v lasti družine Peugeot) podpisala 26. marca.
 

Aleksander Praper