Peugeot partner na gorivne celice

Torek, 29 April 2008

V Loughbouroughu, blizu Birminghama, Vel. Britanija, sta PSA Peugeot Citroen in Intelligent Energy predstavila rezultat skupnega raziskovalnega dela H2Origin, katerega namen je vgradnja napredne tehnologije gorivnih celic v dostavni avtomobil na električni pogon..

Plod triletnega sodelovanja je demonstracijsko vozilo peugeot partner H2Origin, z elektro motorjem, ki ga napaja zadnja generacija gorivnih celic Proton Exchange Membrane (PEM).

Nova generacija gorivih celic 10kWe ima več prednosti:

  • Avtonomijo 300 km, trikrat več kot vozila na električni pogon z baterijami;
  • Prostorsko kompaktnost tako gorivnih celic kot dodatne opreme, kar omogoča vgradnjo v prednji motorni del vozila, na mesto motorja z notranjim zgorevanjem;
  • Start že pri -20oC, kar predstavlja za vozilo na gorivne celice precejšen napredek.

Inovativni sistem shranjevanja vodika pod tlakom 700-barov poveča mobilnost in praktičnost vozila. Shraniti je moč kar 70% več vodika, brez povečanja teže ali prostornine posod za gorivo. Avtonomija in s tem praktičnost uporabe je povečana, vozila namreč ni potrebno priključiti na električno napajanje.
Posode z vodikom se nahajajo v predalih pod tovornim prostorom zadaj, kar omogoča enostavno zamenjavo z novimi. Tak sistem nudi praktično alternativo polnjenju na črpalkah in s tem odpravlja glavno oviro pri razvoju vozil na vodikov pogon.

Stanje pripravljenosti
PSA Peugeot Citroen z vozilom peugeot partner H2Origin demonstrira aktivno delovanje v iskanju novih rešitev na področju alternativnih pogonov. Po mnenju strokovnjakov je široka proizvodnja avtomobilov na gorivne celice lahko realna okrog leta 2010.

Še vedno je potrebno premostiti nekaj ovir, kot so visoka cena, ki ni sprejemljiva za serijsko proizvodnjo, pa tudi velikost in teža posod z gorivom. Uporaba vodika kot goriva je še v povojih, in za korak na tem področju  je med drugim potrebna tudi zavzetost vlade, angažiranost nadnacionalnih organizacij in premik na področju energetske politike, kjer pa avtomobilska industrija nima neposrednih vzvodov.

Z demonstracijskim vozilom H2Origin družba PSA Peugeot Citroen prispeva k napredku na področju raziskav in razvoja vodikovega goriva v avtomobilu in obenem ostaja v aktivni pripravljenosti na širšo proizvodnjo , ko bodo tržni pogoji in energetsko okolje to dovoljevali.

Peugeot partner H2Origin je šesto vozila na gorivne celice, ki jih je družba PSA Peugeot Citroen izdelala od leta 2000.

Henri Winand, generalni direktor, Intelligent Energy, pravi:
»Tokrat smo prvič izdelali kompaktne gorivne celice, ki jih je  moč spraviti v motorni prostor in so dovolj vzdržljive za tako zahtevno okolje. Zahvaljujoč sodelovanju s PSA Peugeot Citroen smo pridobili ogromno izkušenj.«

Jean Pierre Goedgebuer, direktor za znanost, PSA Peugeot Citroen, je izjavil:
»Kot vodilni na področju vozil z nizkim izpuhom, smo izdelali  tudi že  več vozil brez škodljivih izpušnih plinov. Sodelovanje z Intelligent Energy je povečalo avtonomijo našega električnega vozila partner od 100 to 300 km, kar močno pripeva k praktičnosti in uporabnosti samega dostavnega vozila. Gre za zelo zanimivo rešitev, ki bo povečala povpraševanje po električnih vozilih, čim bodo tržne okoliščine primerne.

 

Peugeot Slovenija