Peugeot uvaja nov način poimenovanja vozil

Sreda, 30 Maj 2012

Peugeot je sklenil preoblikovati svojo politiko poimenovanja modelov z ničlo na sredini, in s tem zadostiti pričakovanjem kupcev na vseh ciljnih tržiščih. Skladno s strategijo mednarodne širitve bo Peugeot svoje modele za osvojitev novih trgov poimenoval s končno enico (1), vse prihodnje oblikovno prenovljene modele pa z enotno končno osmico (8).


Peugeot je trištevilčno poimenovanje svojih modelov, z ničlo na sredini, uvedel leta 1929 z modelom 201. Peugeot 201 je kot 201. projekt blagovne znamke, v zelo težkih gospodarskih razmerah svojega časa, odigral odrešilno vlogo za Peugeot. Visoka sredstva, ki so bila ob pričetku prodaje tega pionirskega modela nove generacije vozil vložena v industrijski razvoj, so pripomogla k razcvetu blagovne znamke, katere izdelki so postali sinonim za inovacije, eleganco, varčnost in vzdržljivost.

Peugeotov zgodovinski sistem poimenovanja je strukturiran na naslednji način:
- ničla na sredini simbolizira podobo blagovne znamke Peugeot,
- prva številka predstavlja velikost tržnega razreda,
- končna številka označuje generacijo vozila.

Omenjeni sistem je bil spremenjen ob koncu 90-tih let z uvedbo dvojnih črk za označevanje karoserijskih izpeljank (CC in SW). Od leta 2005 pa se je temu pridružila še oznaka z dvojno ničlo na sredini, s katero so bili poimenovani modeli z visoko karoserijo, kot sta 3008 ali 5008.

Ničla "0" je simbol Peugeotovega genetskega zapisa
Ničla na sredini predstavlja genetski zapis blagovne znamke. Tovrstno oštevilčevanje simbolizira zgodovino in bo zaradi uveljavitve prepoznavnosti Peugeota še naprej ohranjeno.

Prva številka označuje tržni razred
Prva številka, s katero je, ne glede na ciljno državo trženja, označen tržni razred vozila, ostaja nespremenjena.

Končna številka napoveduje nove izzive in nove ambicije
Zaradi bolj široke pokritost mednarodnih trgov je bilo treba pričeti s trženjem cenovno dostopnih modelov za osvojitev novih trgov iz ključnih tržnih razredov visoko številčne proizvodnje. Omenjeni modeli se bodo pridružili obstoječemu Peugeotovemu izboru vozil in prejeli nove nazive s končno enico "1". Imena modelov s končno enico "1" bodo sestavljena na povsem enak način kot imena modelov s končno osmico "8":

    - prva številka predstavlja tržni razred vozila,
    - enojna ali dvojna ničla na sredini označuje Peugeotovo identiteto,
    - na zadnjem mestu bo številka "1" ali "8".

Modeli z enico "1"
Po zgledu avtomobila 201, ki so ga v njegovem času proglasili za vzdržljivega in varčnega, bo enica "1" označevala cenovno dostopne modele blagovne znamke, namenjene kupcem, ki iščejo vozilo za priročno, večnamensko in racionalno rabo. Ti novi modeli bodo dopolnili izbor osmic "8".

Modeli z osmico "8"
Vsi modeli, ki so že poimenovani s številko "8", kot na primer 308 ali 3008, bodo dosedanje ime ohranili tudi po oblikovni prenovi, modeli "generacije 7" pa bodo po oblikovni prenovi preimenovani v osmico "8".

Odslej se ob vsaki prihodnji oblikovni prenovi Peugeotovih modelov njihova imena ne bodo več spreminjala. Enotno poimenovanje modelov bo omogočilo večjo prepoznavnost izbora vozil in poenostavilo njegovo uveljavitev na trgih.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper