Peugeot v serijsko proizvodno uvaja dve teksturirani barvi

Petek, 27 Marec 2015

Prenovljeni peugeot 208 je bil širši javnosti prvič predstavljen v barvi Orange Power. Tej se bosta, prvič na vozilu serijske izdelave, pridružili še dve inovativni teksturirani barvi karoserije - Ice Grey in Ice Silver.

S tehnične plati gre za pomembno prelomnico, ki je bila podprta z mednarodnim patentom. Proizvodnja barv Ice Grey in Ice Silver, ki sicer poteka neposredno v tovarni Poissy (Francija), je dokončno stekla po skoraj 4-letnem razvojnem procesu. Spodnji sloji (protikorozijska obdelava, temeljni premaz in barvna osnova) so enaki kot pri klasični kovinski barvi, sestava in nanos laka pa sta prava inovacija. Lak vsebuje teksturne sestavine in pa tudi drobne delce silicija in mikro kroglice poliamida. Silicijevi delci, zmešani s smolo, dajo barvi mat učinek, vzdržljivost in zrnatost, medtem ko poliamidne kroglice zagotavljajo čisto posebno teksturo barve.

Glede na to, da so pri barvah Ice Grey in Ice Silver spodnji zaščitni sloji in sloj temeljne barve povsem enaki, lahko en sam robot dela tako s klasičnimi barvami karoserije kot s tudi teksturiranimi barvami. Ta industrijska inovacija je omogočila večjo prožnost proizvodnega procesa, dostopnost tega tipa končne obdelave barv karoserije širši javnosti in konkurenčne cene tovrstnih barv.


Omenjeni barvi imata več prednostnih značilnosti:

  • Njun nesvetleč in satiniran videz izpostavi linije vozila. Med poigravanjem s svetlobo se barvi intenzivno odzivata na spremembe, kar je ravno nasprotno kot pri klasičnih nesvetlečih barvah karoserije, ki običajno zgladijo linije in zabrišejo obliko;
  • Barvi sta bolj vzdržljivi in enostavni za vzdrževanje kot klasične mat barve karoserije. Poleg tega sta tudi izjemno odporni na mikro odrgnine in primerni za pogosta pranja – z visokotlačno napravo ali valjčki (brez nanosa voska);
  • Glede na to, da jih bodo premierno na svetu začeli nanašati med serijsko izdelavo neposredno v tovarni, bodo te ekskluzivne barve karoserije, ki so običajno na voljo le za manjše serije ali zelo drage premium ponudbe za ročni nanos (ki stanejo do 6000 evrov!), zdaj postale strankam dostopne, saj je njihova cena enaka bisernim barvam. V Evropi bodo na voljo po ceni nižji od 800 evrov, kar pomeni zgolj od 180 do 200 evrov več kot kovinska barva.


Novi barvi karoserije Ice Grey in Ice Silver pokrivata povsem različna področja izražanja:

  • Barva Ice Grey je elegantna, moderna in statusna.
  • Barva Ice Silver nakazuje na dinamičnost, zmogljivost in moč (na voljo je za športne izvedenke 208 GTi in GTi by Peugeot Sport).

Peugeot želi tudi z barvami poudariti drugačnost in prodor na trg višjega cenovnega razreda.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper