Peugeotov oblikovalski natečaj 2008

Torek, 22 April 2008

Tokratni že 5. Peugeotov oblikovalski natečaj postavlja avtomobil v velemesta prihodnosti. Mladi oblikovalci so vabljeni, da si zamislijo avtomobil, ki se bo gibal v osrčju velikih mest ter upošteval vse imperative in vrednote 21. stoletja. Vsi projekti morajo zadovoljivo odgovoriti na štiri zahteve: okoljsko sprejemljivost, družbeno ravnovesje, interaktivno mobilnost in ekonomsko učinkovitost..

Nova geografska dimenzija
Tokrat je natečaj prvič lansiran izven Evrope, na avtomobilskem salonu v Pekingu. Prav tako bo na Kitajskem,  ob priložnosti salona v Šanghaju, pomladi 2009, predstavljena maketa zmagovalnega projekta. 

Koledar
Začetna faza:
Napoved natečaja: 20.4., avtomobilski salon v Pekingu
Od 30.5. do 20.7.2008: zbiranje projektov na www.peugeot.com , pod rubriko Design
Izbor:
Od 25.7. do 31.7. bo žirija izbrala 30 projektov in jih predlagala v izbor glasovalcem po spletu. Od 15. avgusta, bodo spletni glasovalci v mesecu dni izbirali 10 finalistov.
Od 16.9. bo 10 finalnih projektov na ogled na spletu.
Objava rezultatov:
2. oktobra bo na Peugeotovem razstavnem prostoru, na Mondialu, v Parizu, Jean-Philippe Colin, direktor podjetja Automobiles Peugeot, razglasil zmagovalni projekt in avtorju izročil pokal »La Griffe«.
Izdelava:
Sledi izdelava makete v naravni velikosti.
Predstavitev :
Aprila 2009, na salonu v Šanghaju, na Kitajskem, bo maketa na ogled na Peugeotovem razstavnem prostoru.

Dodatno v nagraditvi projekta
Zmagovalec, katerega kreacija bo izdelana v naravni velikosti, bo nagrajen z 10.000 EUR, igralno konzolo Xbox 3600, projekt pa bo izdelan še v pomanjšanem merilu 1:43. Kot doslej, bo nagrajenih še 29. projektov.

Virtualna dimenzija
V času trajanja natečaja bo le-temu namenjen prostor tudi v Peugeotovem virtualnem svetu second life. Na Peugeotovem virtualnem otoku bo potekal virtualen natečaj z nagrado 100.000 lindenških dolarjev.

Vedno večji obseg
Od prvega razpisa leta 2000 so Peugeotovi natečaji pritegnili 9.300 oblikovalcev, ki so predložili nad 12.600 projektov. Natečaji so še posebej zanimivi za mlade. Povprečna starost je 22 let (l. 2000, 28 let).  Sodelujejo iz 113 držav (na prvem natečaju, 80 držav).

Peugeotu sta se pridružila tudi dva mednarodna partnerja: Xbox 3600   in Norev. 

Žirija in kriteriji izbora
V žiriji bodo predstavniki znamke Peugeot, zlasti oblikovalskega oddelka, in  predstavniki podjetja Xbox. K izboru pa bodo vabljeni tudi novinarji in obiskovalci spletne strani  www.peugeot.com
Izbor se bo osredotočal na originalnost projekta, kvaliteto in preciznost, nazorno razlago koncepta, vse ob upoštevanje razpisane tematike.

 

Peugeot Slovenija