Peugeotov projekt zajetja ogljika

Torek, 15 November 2011
V začetku novembra je v Braziliji potekalo 12. zasedanje znanstvenega in tehničnega sveta za zmanjšanje ogljika v gozdovih. Partnerja tega sveta -  Peugeot in Francoski urad za gozdove – sta ob tej priložnosti prisotnim predstavnikom političnih, znanstvenih in akademskih institucij iz Brazilije in Francije naznanila uspešni začetek prodaje »prihranka ogljika«, kot rezultat dosedanjega sodelovanja. Gre za vsoto 1.000.000 €, ki bo vložena v dodatno financiranje projekta.

V skladu z namenom projekta in pogodbo o sodelovanju, ki sta jo podpisala Peugeot in Francoski nacionalni urad (FNU) za gozdove, bo ta vsota v celoti namenjena ekološki, znanstveni in družbenogospodarski koristi projekta, ki je bil zasnovan leta 1998 in je predviden do leta 2038. Ustreza količini 110.000 ton CO2 zajetega s pogozdovanjem v regiji Cotriguaçu, na severu-zahodu v zvezni državi Mato-Grosso, v osrčju Amazonije.

Zmanjševanje ogljika poteka v okrivu protokola preverjenih ogljikovih standardov,  po metodologiji, ki ustreza mednarodnim pravilom. Certificiranje, ki je povezano z uresničevanjem projekta in zajetjem ogljika, sta izvedla revizorja Ernst&Young in TÜV-SUD. Pridobitev certifikata oz. znaka kakovosti, ki so ga podelili ti samostojni in priznani opazovalci, priča o visoki pomembnosti projekta in resnosti znanstvenega spremljanja.

Marcel Bursztyn, predsednik znanstvenega sveta za zmanjševanje ogljika in profesor ekonomije in javne politike na centru za trajnostni razvoj na univerzi Brasilia, je dejal: »To, da smo s projektom zmanjšali količino ogljika, je velik uspeh za znanstveni svet tega projekta, saj predstavlja pomemben korak za njegov dinamičen trajnostni in samostojni razvoj.«

Jean Fançais Dhôte, vodja raziskovalnega oddelka na Francoskem nacionalnem uradu za gozdove, in Marc Bocqué, vodja projekta za zmanjševanje ogljika pri Peugeotu, sta dodala: »Projekt po zaslugi novega napredka začenja to novo desetletje po najboljših napovedih in z dolgotrajno zavezo v skupno dobro vseh sodelujočih

Po tem, ko je bil novembra 2009 podpisan dogovor o ustanovitvi privatnega rezervata za naravno dediščino v zvezni državi Mato Grosso, velikega 1800 hektarjev in z visoko stopnjo biodiverzitete, pomeni ta projekt novo razvojno obdobje za Amazonijo.