Plug-in hibridi na preizkušanju v Strasbourghu.

Sreda, 28 April 2010

Toyota, francoski dobavitelj energije EDF in mesto ter urbana skupnost Strasbourg, so sprožili velik projekt demonstracije plug-in hibridnih vozil v Strasbourgu. Projekt vključuje 100 plug-in hibridnih vozil ter ustrezno polnilno infrastrukturo za osebni in javni prevoz v Strasbouru in njegovi regiji. Projekt je pridobil podporo Raziskovalnega fonda, ki ga upravlja Francoska agencija za upravljanje z okoljem in energijo ADEME.

Projekt je del globalnega Toyotinega projekta, ki vključuje 600 priusov plug-in hirid na Japonskem, ZDA, Kanadi in Avstraliji. Toyota želi na ta način raziskovati tehnologijo in zmogljivosti tovrstnih vozil. EDF želi oceniti različne izvedbene možnosti polnilne infrastrukture na podlagi odzivov uporabnikov, kar bo pomagalo pripraviti ustrezno rešitev za kasnejšo širšo komercializacijo. S tem namenom bo EDF s podružnico Electricité de Strasbourg (ES) zagotovil več kot 150 polnilnih mest na domovih uporabnikov, privatnih parkiriščih, javnih parkiriščih ter ob cestah. Nekaj vozil bo uporabljalo inovativni polnilni sistem, ki ga je razvil EDF in omogoča medsebojno komunikacijo vtičnice in vozila. Nemški dobavitelj energije EnBW (Energie Baden-Württemberg AG, EDF Group) pa bo projekt vpeljal tudi na področju zvezne dežele Baden-Württemberg.

Kot partner projekta bo mesto in urbana skupnost Strasbourg najela pet plug-in hibridov tri pa bo v uporabo vzelo lokalno podjetje za izposojo avtomobilov. Ostala vozilo bodo najele različne javne institucije kakor tudi privatna podjetja.