Porsche dizajn kolekcija slavi sodelovanje z Martini Racing

Četrtek, 28 Julij 2011
Porsche design je pripravil novo kolekcijo, znotraj ponudbe dodatkov Porsche Design Drivers Selection, s katero obeležujejo 60 let dirkaške dediščine in 41 let od prve Porschejeve zmage na 24-urni dirki Le Mansa, ki je utemeljila Porsche kot znamko vrhunskih dirkaških avtomobilov. Barvno je kolekcija poklon Martini Racing, kot zahvala za preko 40 let sodelovanja.



Zgodovina sodelovanja Martinija in Porscheja sega že v leto 1968, ko je bil Martini eden prvih sponzorjev Porschejevih dirkaških ekip. Kolekcija Heritage Collection je navdahnjena zmago Porschejeve ekipe v Le Mansu, leta 1970, z dirkalnikom Porsche 917K. Zato se na izdelkih iz kolekcije pojavlja številka 23, ki je zaznamovala zmagovalno ekipo. Na vsakodnevno uporabnih predmetih, kot so denarnica, podstavek za pijačo, skodelica in torba, je prisotna tudi značilna kombinacija rdeče in bele barve ‘Porsche Team Salzburg’, torej kombinacija zmagovalnega dirkalnika Porsche 917K.

V letu 1971 je Porsche ponovno slavil zmago v Le Mansu, hkrati pa je postavil tudi rekord v prevoženi razdalji, ki je ostal nepremagan skoraj 40 let. Rekordnih 5334 kilometrov so prevozili s povprečno hitrostjo 222,2 km/h! V spomin na ta uspeh so izdelali model 917KH v merilu 1:43 in v značilnih Martinijevih barvah – svetlo in temno modri ter rdečo. Slednje se ponavljajo tudi na drugih izdelkih posebne kolekcije Martini Racing Collection – srajcah, polo majicah, jaknah ter brisači, žogi in stolu za na plažo. Zbiratelji modelčkov si lahko omislijo tudi temno varianto Martinijevega dirkalnika Porsche 936/76 ‘Black Widow’ (črna vdova)