Porsche je odobril proizvodnjo električnega športnika Mission E

Torek, 08 December 2015

Prihaja prvi Porsche, ki ga bodo poganjali izključno elektromotorji. Nadzorni svet družbe Porsche AG je dal zeleno luč projektu Mission E, ki bo odprl novo poglavje v zgodovini te športne nemške znamke. Serijski električni športni avtomobil naj bi bil nared še pred letom 2020.

Porsche je štirivratni koncept Mission E predstavil na letošnjem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, kjer je obiskovalce navdušil z atraktivno obliko. Z njim so napovedali nove tehnologije "E-Performance", ki kombinirajo osupljive vozne zmogljivosti z napredno funkcionalnostjo. Električni športnik, ki lahko v posamično nameščenih sedežih prevaža štiri potnike, ima vgrajene elektromotorje z največjo močjo preko 440 kW (600 KM). Za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje manj kot 3,5 sekunde, s polno baterijo pa prevozi več kot 500 km. Posebej razvite 800-voltne polnilne enote so dvakrat zmogljivejše od dosedanjih sistemov za hitro polnjenje. Litij-ionske baterije, vgrajene v dno vozila, je do 80 odstotkov zmogljivosti mogoče napolniti že v 15 minutah. Kot opcija je vozilo mogoče "napolniti" tudi brezžično z indukcijsko tehnologijo, in sicer s pomočjo tuljave v garažnih tleh.

Dr. Wolfgang Porsche, predsednik nadzornega sveta družbe Porsche AG: "Z modelom Mission E jasno nakazujemo prihodnost znamke. Porsche bo s tem fascinantnim športnim avtomobilom ostal v vrhu tudi v hitro spreminjajočem se svetu mobilnosti."

Predsednik uprave družbe Porsche, dr. Oliver Blume: "Nenehno se soočamo z izzivi električne mobilnosti. Tudi pri športnih avtomobilih izključno na elektromotor ostaja Porsche zvest svoji filozofiji in svojim strankam nudi najbolj športen in tehnološko najbolj napreden model v segmentu."

Porsche z modelom Mission E nadaljuje trajnostno rast. Več kot 1.000 novih delovnih mest bo na voljo samo v Zuffenhausnu, kamor bo družba investirala pribl. 700 milijonov evrov in v naslednjih letih zgradila novo lakirnico ter obrat za montažo. Tovarno motorjev bodo razširili za proizvodnjo elektromotorjev, obstoječo karosernico pa povečali. Poleg tega v tem kontekstu načrtujejo tudi dodatne investicije, npr. v razvojni center v Weissachu.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper