Porsche razvija testna vozila z električnim pogonom

Četrtek, 29 Julij 2010

Električnemu pogonu je dodeljena vedno večja vloga v okviru nadaljnjega razvoja Porschejeve filozofije inteligentnih voznih zmogljivosti. Inženirji družbe Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, Stuttgart, dosledno skrbijo za nadaljnji razvoj zdaj že serijskih hibridnih modelov s ciljem, doseči večjo učinkovitost ob nižji porabi goriva in manjših emisijah. Poleg tega so se s tremi testnimi vozili, ki so zasnovana na modelu Boxter in imajo izključno električni pogon, udeležili tudi praktičnih testiranj v okviru projekta „Modellregion Elektromobilität Region Stuttgart“ (Modelska regija – elektromobilnost v regiji Stuttgart.

Ti trije električni Boxterji naj bi v okviru testa prinesli prva pomembna spoznanja o novih komponentah električnega pogona in baterijskih sistemih za vozila z izključno električnim pogonom. Testiranje, ki bo vključevalo tudi preverjanje infrastrukture za vozila z električnim pogonom, vedenja uporabnikov in zahtev glede nadaljnjih produktov, naj bi se predvidoma začelo v prvi polovici januarja 2011. Predsednik uprave družbe Volkswagen AG, Michael Macht, meni, da je tovrstni Porschejev prispevek nujno potreben: „V prihodnosti bomo zagotovo poslali na trg tudi električni športni avtomobil. To pa bi bilo smiselno le, če bi vozilo imelo podobne vozne zmogljivosti in podoben akcijski radij kot današnji športni avtomobili.“

Pri Porscheju že dolgo podpirajo elektromobilnost ter s tem ohranjanje okolja in naravnih virov: spektakularna študija vrhunskega športnega avtomobila 918 Spyder s sredinsko vgrajenim motorjem in hibridno tehnologijo, ki omogoča priklop na električno omrežje, na edinstven način združuje vrhunske tehnologije dirkalnikov z električnim pogonom. Izjemno majhna emisija CO2, ki znaša le 70 g/km, in povprečna poraba goriva 3,0 l/100 km, izračunana na osnovi novega evropskega voznega ciklusa, sta združeni z voznimi zmogljivostmi več kot 600-konjskega (441 kW) motorja super športnega avtomobila.

Hibridni sistem je bil razvit posebej za uporabo v dirkalniku 911 GT3 R Hybrid, pri katerem 6-valjnemu motorju s 353 kW (480 KM) v zadku vozila pomagata dva elektromotorja s 60 kW na sprednji premi. Energijo za elektromotorja namesto običajnih baterij ustvarja rotacijski shranjevalnik električne energije, ki se polni med zaviranjem. Porsche 911 GT3 R Hybrid je svoje dirkalne sposobnosti prepričljivo dokazal že na 24-urni dirki na Nürburgringu

Družba Porsche ima v svoji ponudbi model Cayenne S Hybrid, ki je prvo serijsko vozilo te znamke, ki lahko vozi tudi izključno na električni pogon. Model Cayenne S Hybrid s skupno močjo 279 kW (380 KM) se lahko pohvali s povprečno porabo goriva 8,2 l/100 km, pri čemer emisija CO2 znaša le 193 g/km. Ta hibridna tehnologija bo v prihodnosti uporabljena tudi v modelu Panamera S Hybrid, ki na trg prihaja naslednje leto.