Porsche v Južnoafriški republiki izvaja socialni projekt usposabljanja

Torek, 11 April 2017

Porsche je v Capetownu odprl nov center za usposabljanje - v treh letnikih se bo skupaj 75 žensk in moških iz prikrajšanih okolij usposabljalo za avto-servisne mehatronike. S tem se jim bodo odprla vrata do poklicnih priložnosti v trgovskih organizacijah koncerna Volkswagen. Porsche jih bo načrtno usposabljal v obsegu, ki presega njegove lastne potrebe, da bi jim s tem dal čim več možnosti. Sodelujoča partnerja sta salezijanski inštitut (SIYP) v Capetownu in uvoznik znamke Porsche za Južnoafriško republiko.

V prvi letnik usposabljanja je vključenih osem učenk in 16 učencev. Zanje je Porsche v inštitutu SIYP uredil dve učilnici in učno delavnico z avtomobili. Tudi učni načrt je delo Porscheja in njegovih strokovnjakov s področja poprodaje, ki so odgovorni za ta projekt. Ti bodo tudi prevzeli usposabljanje inštruktorjev v Porschejevem centru za usposabljanje in zaposlovanje v Južnoafriški republiki, ki je pod okriljem svetovne pobude za poprodajno poklicno usposabljanje PAVE. Cilj južnoafriške pobude ni samo pridobivanje podmladka za Volkswagnovo trgovsko organizacijo, temveč dolgoročna uveljavitev avto-servisnega mehatronika kot privlačnega poklicnega profila. Še zlasti v obdobju čedalje večje digitalizacije, elektrifikacije in povezljivosti avtomobilov dobiva servis v delavnicah še večji pomen. Porsche s svojimi prizadevanji pomaga pri ustreznem prilagajanju in trajnostni usmeritvi izobraževalnega sistema.

"Ko zrem v obraze naših učencev in učenk, ki so polni pričakovanj," je Michael Drols­hagen, vodja poprodaje v Porsche AG, dejal ob uradni otvoritvi, "je to zame vsakič znova potrditev, da skupaj z našimi partnerji delamo to, kar je prav: ustvarjamo priložnosti! Priložnost, da lahko razvijaš svoje sposobnosti in se dolgoročno uveljaviš na trgu dela. In priložnost, da s poklicnim ugledom krepiš svoj položaj v družbi."

Tudi Uwe Hück, predsednik sveta delavcev koncerna Porsche, kot eden od pobudni­kov poudarja, zakaj je potreben takšen projekt usposabljanja: "Izobrazba zadeva vse nas in ne sme biti privilegij. Nihče ni tako neumen, da ne bi opravil izobraževanja, kajti brez muje se še čevelj ne obuje. Vključiti moramo tudi tiste, ki se – iz kakršnega koli razloga – zdijo brez možnosti. Vendar to ni res in naša naloga je, da izkoristimo potencial, ki se skriva v vsakem človeku, ne glede na njegov izvor, vero ali barvo kože. Porsche že od nekdaj goji socialno korporativno kulturo, zato je pomembno in pravilno, da ne gledamo vstran, temveč da dajemo zgled in pokažemo poti."

Z inštitutom Salesian Institute Youth Project ima Porsche v Capetownu na svoji strani izkušenega partnerja. "Že od leta 1910 mlade ljudi učimo, naj verjamejo vase. Sprem­­ljamo jih pri tem, ko izkoriščajo vse svoje potenciale. Zato iščemo partnerje, ki imajo enake cilje in vrednote kot mi. Veseli nas, da imamo ob sebi Porsche, da lahko damo priložnost tistim ljudem, ki so si to nedvomno zaslužili," je povedal Lynn Steven, predsednik SIYP.

Od četrtega leta naprej naj bi se organizacija za usposabljanje financirala sama in naj bi v celoti prešla v roke inštituta SIYP. Porsche in znamke koncerna Volkswagen pa bodo projekt spremljali tudi pozneje in bodo prevzeli odgovornost za nadaljnji razvoj učnega načrta ter zaposlovanje diplomantov.

Pot v Porschejev center za usposabljanje in zaposlovanje v JAR
Interesenti lahko kandidirajo za vključitev v usposabljanje. Kandidati morajo izhajati iz prikrajšanih okolij. Glede na izobrazbo so možne tri poti usposabljanja: če ima kandi­dat že zaključeno določeno stopnjo izobrazbe, se lahko vključi neposredno v dveletni program usposabljanja za avto-servisnega mehatronika. Če kandidat še ni tako daleč, se najprej vključi v t. i. program učenja življenjskih spretnosti v Don Boskovem Salesian Institute Youth Project (SIYP), ki traja od šest do osem tednov. Če pa kandi­datom manjkajo temeljne veščine, imajo možnost, da se vključijo v enoletno priprav­ljal­no poklicno izobraževanje. To je lahko do 50 oseb, ki v vsakem primeru naredijo velik razvojni preskok – ne glede na to, ali so na koncu že zrele za usposab­ljanje. Vzor za projekt usposabljanja v Capetownu je Porsche Training and Recruitment Center Asia v Manili, ki že od leta 2008 – prav tako v sodelovanju z Don Boskom in lokalnim uvoznikom znamke Porsche – mlade Filipince usposablja za poklic avto-servisnega mehatronika.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper