Porsche znižuje emisije CO2 in emisije škodljivih snovi

Četrtek, 08 Marec 2007

Družba Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG iz Stuttgarta si je za cilj zastavila nadaljnje, občutno znižanje emisije CO2 pri svojih vozilih. Kot so iz podjetja sporočili v okviru Ženevskega avtomobilskega salona (od 5. do 18. marca 2007), bodo vsa Porschejeva vozila že prihodnje leto izpolnjevala stroge mejne vrednosti izpušnega normativa EU5, ki bo začel veljati septembra 2009, obenem pa tudi že mejne vrednosti normativa EU6, ki jih ravno določajo in ki bodo začele veljati šele septembra 2014.. Poleg tega so že danes vsi Porschejevi motorji primerni za primesi etanola v gorivo. To velja tako za športne avtomobile, ki so zasnovani za primesi do 10 %, kot tudi za športnega terenca Cayenne, pri katerem se lahko primeša do 25 % etanola. Ker etanol velja za t. i. biogorivo, ki ga pridobivajo iz obnovljivih surovin, je posledično za okrog 10 oz. 25 % boljša tudi bilanca CO2. Poleg tega se v Porschejevem razvojnem centru ukvarjajo s t. i. Flexibel Fuel Vehicle (FFV) – vozilom na prilagojeno gorivo, ki ga lahko žene ali bencin ali pa zmes s 85-odstotnim etanolom.

Najvišjo prioriteto pri prizadevanjih za zmanjšanje porabe in emisij ima pri Porscheju trenutno razvoj hibridnega motorja, ki ga ustvarjajo skupaj s koncernom Volkswagen in ki naj bi še v tem desetletju prišel na trg kot dodatna izvedba Cayenna. S tem alternativnim pogonskim konceptom se bo poraba goriva zmanjšala še za nadaljnjih 30%. Hibridni Cayenne bo potem porabil manj kot devet litrov goriva na 100 km.

Porsche načrtuje uvedbo t. i. "popolnega hibrida", pri katerem bo bencinski motor z notranjim zgorevanjem kombiniran z elektromotorjem. Pri tem sistemu lahko oba motorja delujeta skupaj ali pa tudi neodvisno eden od drugega, tako da so skupno možni trije različni načini delovanja. Elektromotor pri tem kot vir energije ne služi le za počasno speljevanje, temveč tudi za vožnje v npr. bivalnih okoljih.

Poleg nenehnih prizadevanj, da bi z dosledno uporabo lahkih konstrukcij in inovacij, kot sta krmiljenje ventilov VariCam Plus in direktno vbrizgavanje bencina, znižali porabo goriva, načrtovani ukrepi ne vodijo le v občutno zmanjšanje emisije CO2, temveč s predčasnim izpolnjevanjem normativov EU5 in EU6 prispevajo tudi k zmanjšanju vsebnosti dušikovega oksida v emisijah izpušnih plinov.

 

Porsche Slovenija