Porschejev novi muzej tik pred zaključkom

Sobota, 05 April 2008

Dela na gradbišču novega muzeja družbe Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, Stuttgart, so prešla v zaključno fazo. Pri gradnji na trgu Porscheplatz trenutno sodeluje več kot 40 podjetij in 250 delavcev in specialistov. „Dela potekajo po načrtu. Če nam bo vreme naklonjeno, bo muzej zaključen do konca leta," je povedal Anton Hunger, ki je kot vodja oddelka za odnose z javnostmi odgovoren za novi muzej..

Jekleno konstrukcijo, ki predstavlja 5.600 m2 veliko razstavišče, so jeseni 2007 uspešno namestili na tri z jeklom ojačane betonske temelje. Takoj nato so začeli graditi dejanske razstavne prostore, h katerim med drugim sodijo z jeklom ojačani betonski stropi in velike klančine ter stopnišča.

V skladu z natančnim logističnim načrtom so poskrbeli za vse inštalacije ter stropne, stenske in talne obloge. Medtem ko so delavci v zahodnem delu poslopja zaključevali dela na ogrevalnih, prezračevalnih in sanitarnih inštalacijah, so njihovi kolegi v vzhodnem delu že opravili suhomontažna dela in položili talne obloge. „Ker hkrati poteka toliko raznovrstnih del, sta natančna koordinacija in upoštevanje terminov bistvenega pomena," je poudaril Armin Wagner, projektni vodja za gradnjo. Pospešeno potekajo tudi dela na pločevinasti in stekleni fasadi novega Porschejevega muzeja. Drzna arhitektura, ki je sicer še skrita za visokimi gradbenimi odri, že dobiva konkretno obliko.

Že v foajeju si bodo obiskovalci lahko ustvarili prvi vtis o fascinaciji znamke Porsche. Poleg informacijske točke, restavracije, kavarne in muzejske prodajalne bodo namreč lahko pogledali tudi v muzejsko delavnico za historična vozila Porsche. Tu bodo strokovno poskrbeli za vozila strank, poleg tega pa bodo več kot 300 muzejskih vozil pripravili za "muzej na kolesih". Podoba predstavitve 80 vozil, ki bo potekala na trgu Porscheplatz, se bo stalno spreminjala, saj bodo v njej sodelovali vsi muzejski eksponati. Obiskovalci bodo tako ob vsakem obisku lahko na novo odkrili bisere iz zgodovine avtomobilizma.

Tako kot arhitekturna konstrukcija bo tudi vsebinska struktura novega muzeja imela tri nosilne stebre: kronološka predstavitev zgodovine Porschejevih produktov bo rdeča nit, ki bo obiskovalcem v pomoč pri orientaciji. Poleg tega bodo z združevanjem eksponatov iz različnih časovnih obdobij ustvarili tematske poudarke, ki bodo pozornost obiskovalcev usmerili na najpomembnejša Porschejeva vozila, dirkaške kvalifikacije in tehnične inovacije. Vezni člen med zgodovinskim razvojem in posameznimi tematskimi sklopi bodo kot tretji steber predstavljali številni mali eksponati, ki bodo ponazarjali nezamenljive lastnosti znamke, t. i. Porschejevo idejo. „Odprta arhitektura in koncept razstavišča bosta obiskovalcem nudila obilo prostorske in vsebinske svobode: lahko bodo sledili kronološkemu poteku ali pa se osredotočili na eno temo," pravi Christina Becker, vodja celotnega projekta.

Novi Porschejev muzej bo hkrati razstavni in prireditveni prostor. Z velikimi konferenčnimi prostori in ekskluzivno kulinarično ponudbo bo idealno mesto tudi za konference, saj bo neodvisen od rednega odpiralnega časa.

 

Porsche Slovenija