PSA Peugeot Citroen in General Motors krepita zavezništvo

Četrtek, 20 December 2012

Koncerna PSA Peugeot Citroen (PSA) in General Motors (GM) sta potrdila podpis dogovorov v skladu z njunim globalnim strateškim zavezništvom, ki sta ga napovedala 29. februarja 2012. Bistvo dogovorov so trije skupni projekti in skupno nabavno podjetje.


Trije skupni razvojni projekti si bodo delili platforme, a hkrati ohranili identiteto vsake posamezne znamke. Prvi projekt bo razvoj MPV vozila v C-segmentu za znamki Opel/Vauxhall in crossover vozila C-segmenta za Peugeot. Drugi projekt bo MPV v B-segmentu za oba koncerna, tretji pa razvoj platforme B-segmenta za novo generacijo Opel/Vauxhall in PSA vozila z nizkimi emisijami. Nadaljnje potenciale skupnega razvoja vozil še preučujejo, prvi rezultati skupnega razvoja pa bodo vidni na vozilih,ki bodo predstavljena leta 2016.

PSA in GM sta tudi podpisala dokončni dogovor o skupni nabavni organizaciji v Evropi, ki bo izkoristila nabavne poti obeh podjetij, da bi ustvarila sinergijo z izboljšanim učinkom.

V bodoče bosta oba partnerja preučila še druge možnosti sodelovanja, med katerimi so izpostavili sodelovanje pri razvoju naslednje generacije visoko zmogljivih, učinkovitih malih motorjev, ki izvirajo iz PSA-jeve nove družine malih bencinskih motorjev. Obe podjetji vidita tudi potencial sodelovanja na razvijajočih se trgih, kot je latinska Amerika.

Aleksander Praper