PSA Peugeot Citroen predstavil rezultate in načrte

Sreda, 28 Marec 2012

23. marca je na odboru Evropskega sindikata delavcev vodstvo PSA Peugeot Citroen predstavilo finančne rezultate Skupine v letu 2011 in spregovorilo o povezovanju z družbo General Motors, objavljenem 29. februarja. V okviru načrta prihranka ene milijarde evrov, s katerim bi izboljšali finančno situacijo avtomobilske divizije je vodstvo sporočilo, da bodo določeni razvojni projekti prestavljeni na kasneje z namenom postavljanja prioritet pri določenih investicijah.

Spremembe pri projektih zaradi prioritet pri investicijah:

  • 7-mesečna zakasnitev industrializacije menjalnika z dvojno sklopko DCT, ki ga bodo izdelovali v tovarni v Valenciennesu. V tem času bodo raziskali druge, finančno učinkovitejše poti, predvsem v povezavi z družbo GM, da zagotovijo ta tip menjalnika.
  • Zakasnitev projekta izdelave vozila segmenta C v tovarni v Madridu. Nedavna obdobja skrajšanega delovnika v tovarnah Skupine so bila nujna za nadzor nad inventarjem v kontekstu s situacijo na evropskem trgu, ki je padel za 9 odstotkov od začetka tega leta.

Vodstvo je prav tako naznanilo sestavo petih delovnih skupin, ki so del povezovanja z družbo GM:

  • Dve skupini preučujeta možnost razvoja na skupnih platformah na področju segmenta velikih limuzin in prostornih kompaktnih vozil.
  • Ena skupina razvija program malih vozil za novonastale trge z možnostjo prihoda na trge Latinske Amerike.
  • Ena skupina sestavlja skupen program razvoja malih vozil z nizkimi emisijami.
  • In zadnja skupina dela na zakasnitvi programa izdelave menjalnika z dvojno sklopko DCT, ki je del načrta znižanja stroškov v 2012.

Vodstvo je povedalo, da je pomembno ohranjati ravnotežje pri vseh projektih, pri katerih delujejo delovne skupine, saj je to vir napredka obeh partnerjev. Sindikalni predstavniki bodo vprašani in obveščeni o vseh odločitvah vsake od delovnih skupin. Ekipe za raziskave in razvoj bodo morda zamenjale določene naloge, vendar bo skupno število zaposlenih na tem področju ostalo isto.

Glede na posledice, ki jih lahko prinese morebiten Fiatov umik iz tovarne v Sevelnordu v letu 2017, je vodstvo oznanilo naslednje potrebne korake:

  • Predhodna razjasnitev rokov in pogojev Fiatovega umika, ki bi omogočili ukrepat takoj, ko bo mogoče.
  • Iskanje novega partnerja.
  • Nadaljevanje konkurenčnosti tovarne v Sevelnordu.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper