PSA Peugeot Citroen preizkušata hibride

Sobota, 09 Maj 2009

Že pred nekaj meseci so v industrijskih središčih Mulhouse in Sochaux stekli pilotski projekti z namenom industrializacije hibridne dizelske tehnologije s 4-kolesnim pogonom HYbrid4.  Z uporabo najbolj inovativnih metod kakovosti sta obe industrijski središči skupine PSA Peugeot Citroën oblikovali interne ekipe ob industrijskih napravah, ki so povezane s hibridno tehnologijo HYbrid4, ki je predvidena za leto 2011. .

Tehnologija HYbrid4 združuje dizelski motor HDi in elektromotor, ki je nameščen na zadnji premi. Za to prilagodljivo hibridno vrsto pogona, ki je tako rekoč uporabna za različne tipe vozil ne glede na vrsto toplotnega motorja, je skupina razvila popolnoma novo zadnjo premo, na katero je lahko vgrajen elektromotor.

V proizvodnem središču Mulhouse se v oddelku mehanskih sklopov oblikujejo ekipe in potekajo delavnice Lean (optimizacija kakovosti, učinkovitosti in stroškov prek dela v ekipi).  Vsi stremijo k izboljšanju bodoče organizacije obrata, ki bo zadolžen za montažo novih električnih pogonskih sklopov.

To je kompleksen postopek montaže, saj gre za kombinacijo klasičnih dejavnosti na mehanskih sklopih z novejšim postopkom vgradnje električnih sklopov. Odgovorne osebe in izvajalci s pomočjo uporabe tridimenzionalnih maket v naravni velikosti med izdelavo fiktivnega obrata iščejo načine za izboljšanje učinkovitosti in kakovosti. Cilj teh simulacij je optimizacija uporabljene površine, izboljšanje ergonomije delovnih mest in z bolj globalnega vidika omogočanje lažjega manipuliranja, montaže in poenostavitve logističnih pretokov. Omenjeno delo prav tako služi natančni pripravi predpisov za dobavitelje.

Iz prototipnega obrata v središču Sochaux je zapeljalo že več avtomobilov Peugeot 3008, ki se ponašajo s hibridno dizelsko tehnologijo HYbrid4. Po zaslugi pridobljenega znanja v zadnjih nekaj letih na področju hibridnih pogonskih sklopov predvsem z vozili Citroën C4 in Peugeot 308 je bila vgradnja tehnologije HYbrid4 v vozilo izvedena v rekordnem času. Sistematična uporaba digitalnih orodij, fizičnih in virtualnih maket med postopkom, nastanitev celotne ekipe, ki dela na projektu Hybride, v industrijskem središču, ter tudi pristop na način delavnic, so družno pripomogli k sprožitvi energij in pospeševanju razvoja.

V nekaj mesecih bo družba PSA Peugeot Citroën določila dokončno shemo, sprejeto za industrializacijo te tehnologije prihodnosti.

Družba PSA Peugeot Citroën je tehnologijo HYbrid4 predstavila na svetovnem avtomobilskem salonu v Parizu leta 2008. HYbrid4, opremljen z motorjem HDi in zadaj z elektromotorjem, kopiči svoje prednosti: omenjena tehnologija zagotavlja zmanjšanje porabe in emisije plina CO2 kar za 35 % in poleg tega nudi nov tip 4-kolesnega pogona po zaslugi elektromotorja, ki poganja zadnja kolesa. Po drugi strani omogoča tudi vzpon električnih vozil za uporabo v mestu. Prvo vozilo skupine, ki bo od leta 2011 dalje opremljeno s to visoko tehnologijo, bo crossover Peugeot 3008, ki mu bo sledil Citroën DS5.

 

Peugeot Slovenija in Citroen Slovenija