PSA Peugeot Citroen z najnižjim izpuhom CO2 v Franciji

Torek, 15 Maj 2007

PSA Peugeot Citroen zaseda že drugo leto zapored prvo mesto na lestvici agencije ADEME (Agencija za okolje in upravljanje z energijo). Namreč s povprečnim izpuhom 140g CO2 /km pri svoji letni prodaji novih avtomobilov se Peugeot v Franciji utrjuje kot najuspešnejši pri upravljanju oz. zmanjševanju izpusta ogljikovega dioksida. .

V Evropi je PSA Peugeot Citroen prodal nad milijon avtomobilov, ki oddajajo manj kot 140g CO2/km, od teh več kot 450.000 avtomobilov z manj kot 120g CO2/km, kar predstavlja 38% vseh podanih avtomobilov v Evropi. Poleg tega je PSA Peugeot Citroen prodal 200.000 avtomobilov z manj kot 110 g CO2/km. Omenjeni dosežki so rezultat zavestnih odločitev skupine PSA Peugeot Citroen, da postavi zmanjšanje izpustov CO2 v središče svoje politike raziskav in razvoja.

Med konkretnimi dejanji, ki so dala rezultate v tej smeri, je potrebno omeniti celovito prenovo motorjev. Široka aplikacija moderne tehnologije HDi po skupnem vodu (Common Rail) omogoča 20%  zmanjšan izpuh v primerjavi s predhodno tehnologijo. Do danes je PSA Peugeot Citroen prodal nad 9 milijonov vozil opremljenih z motorji HDi Common Rail.

Na področju bencinskih motorjev je sodelovanje z BMW Group omogočilo ponudbo nove družine malih 1,6-litrskih bencinskih motorjev visoke tehnologije, ki omogočajo 10%  nižjo porabo v primerjavi s predhodno generacijo.

Nenazadnje PSA Peugeot Citroen nadaljuje raziskave za zmanjšanje izpuha CO2 v smeri razvoja hibridnega programa HDi. Prototipa peugeot 307 in citroen C4 hibrid HDi dosegata porabo 3,4 l in izpuh 90 g CO2/km.

 

Peugeot Slovenija