PSA Peugeot Citroen že osem let največji predlagatelj patentov v Franciji

Ponedeljek, 20 April 2015

Francoski državni inštitut za industrijsko lastnino (INPI) je objavil seznam dobitnikov priznanj za leto 2014, po katerem je PSA Peugeot Citroën znova največji predlagatelj patentov s 1036 objavljenimi patenti.

Strategija oddelka za raziskave in razvoj skupine PSA Peugeot Citroën temelji na tradiciji inovativnosti, ki jo je Državni inštitut za industrijsko lastnino nagradil že osmo leto zapored. Uvrstitev na lestvici INPI je dokaz o prizadevanju ekip skupine PSA pri iskanju inovativnih rešitev, ki bodo krojile avtomobil prihodnosti.

Ob tej priložnosti je Gilles Le Borgne, direktor oddelka za raziskave in razvoj, izjavil: «Naša aktivna politika o patentih zagotavlja skupini PSA Peugeot Citroën jasne in konkurenčne prednosti, hkrati pa ji omogoča nadzor nad lastnimi inovacijami. Poleg tega je to tudi ključni adut za pospešitev rasti skupine v vseh regijah.»

Nekaj več kot tisoč patentov, prijavljenih v letu 2014, sloni na treh glavnih izzivih oddelka za raziskave in razvoj: zmanjšanje emisij, storitve za povezljivost in razvoj avtomatiziranih sistemov, s katerimi bo sčasoma možno zasnovati samostojna vozila. Nanašajo pa se tudi na privlačne in ekskluzivne tehnološke inovacije, ki dodatno krepijo identiteto treh znamk.


Zmanjšanje porabe goriva in emisij CO2

PSA Peugeot Citroën je s povprečjem 110,3 gramov CO2/km vodilna v Evropi na področju emisij CO2. Po zaslugi trivaljnega bencinskega motorja EB Turbo PureTech, s 120 prijavljenimi patenti, in linije motorjev BlueHDi, s 100 patenti, je peugeot 208 1.6l BlueHDi postalo najbolj varčno vozilo z motorjem na notranje zgorevanje na svetu, z emisijami 79 gramov CO2/km.

Zmanjšanje mase vozil je prioritetni cilj za znižanje porabe goriva. Na mednarodnem salonu JEC Europe-Composites Show and Conferences je skupina PSA Peugeot Citroën z več kot 60 prijavljenimi patenti, s področja zmanjšanja mase, prejela nagrado za inovativnost za svoj koncept kompozitne zgradbe, ki lahko nadomesti jeklo.

Večja atraktivnost vozil skupine PSA

Inovacije, ki jih je razvila skupina PSA, se uporabljajo v vozilih Peugeot, Citroën in DS. Tako je peugeot 208 prvo vozilo iz serijske proizvodnje na svetu, za katerega je na voljo teksturirana barva karoserije, ki ob reakciji s svetlobo spreminja odtenek in videz. Za citroëna C4 cactus je na voljo ekskluzivni sistem mehkih bočnih zaščitnih oblog «Airbump®», za katerega je na letošnjem avtomobilskem salonu v New Yorku prejel prestižni naziv «2015 World Car Design Of The Year».
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper