PSA Peugeot Citroën in GM oznanila podrobnosti sodelovanja

Petek, 27 December 2013

PSA Peugeot Citroën (PSA) in General Motors (GM) sta napovedala novosti glede svojega strateškega povezovanja. Zveza, ki se osredotoča na skupni razvoj vozil, nabave in logistiko, predvsem v Evropi, je odslej razširjena tudi na skupne proizvodne kapacitete. Doslej so pričakovane sinergije zveze med skupinama ocenjene na okrog 1,2 milijarde dolarjev letno od leta 2018 naprej in so enakomerno porazdeljene med obe skupini.

Obe skupini potrjujeta nadaljevanje tega sodelovanja za razvoj dveh vozil na konstrukcijskih osnovah PSA: predviden je en model razreda B-MPV in en model razreda C-CUV. Partnerja bosta sodelovala tudi pri razvoju novega modela lahkega gospodarskega vozila razreda B, ki bo temeljil na zadnji generaciji konstrukcijske osnove PSA. Prva vozila, ki bodo nastala v tem sodelovanju, bodo predvidoma naprodaj od leta 2016.

Proizvodnja teh vozil bo enakomerno porazdeljena. Kot je bilo napovedano lanskega oktobra, bodo vozila razreda B-MPV za obe skupini izdelovali v tovarni skupine General Motors v španski Zaragozi, bodoča vozila razreda C-CUV pa v Franciji, v tovarni skupine PSA, v kraju Sochaux.

Ob tej priložnosti je Philippe Varin izjavil: "S temi novostmi naša zveza s skupino GM napreduje. To je ključni element okrevanja skupine v Evropi".

Skupini PSA in GM sta se dogovorili tudi o spremembah nekaterih določil medsebojnega sporazuma. Obe skupini bosta poenostavili skupno upravljanje zveze in iz razlogov za razvezo zveze umaknili neizvedbo določenega minimalnega števila projektov. Skupini sta se poleg tega dogovorili še, da se GM odpoveduje pravici, po kateri se lahko pod določenimi pogoji odpove zvezi v primeru, da v kapital družbe Peugeot S.A. pristopijo tretje osebe, in sicer v trenutku, ko te tretje osebe podprejo zvezo. V takšnem hipotetičnem primeru bi skupina GM uveljavljala svoje glasovalne pravice po delnicah Peugeot S.A., ki bi jih imela tedaj v lasti, ter podprla tovrstno operacijo.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper