PSA Peugeot Citroën in Orange nudita telematiko za podjetja

Sobota, 12 April 2014

Optimizacija in znižanje stroškov lastništva vozila sta dva od ključnih izzivov za vsako podjetje, ki upravlja svoj avtomobilski vozni park. V sodelovanju s partnerjem Orange Business Services je družba PSA Peugeot Citroën že v aprilu uvedla rešitev za upravljanje voznih parkov, ki je na voljo za celoten izbor vozil Peugeot in Citroën.

Ta rešitev z jamstvom proizvajalca temelji na vgradnji samostojne enote telematskega sistema, povezane z internim podatkovnim omrežjem avtomobila (BUS CAN). Prednost te rešitve je samodejno posredovanje natančnih in zanesljivih podatkov, pridobljenih od računalnikov vozila, kot so: točno število prevoženih kilometrov, dejanska poraba, opozorila na mehanične posege, količina goriva ... Ta rešitev omogoča tudi sporočanje ur uporabe in zemljepisne lokacije vozil iz voznega parka v realnem času.

Primeri uporabe teh podatkov so raznoliki:
- S poznavanjem točne porabe goriva vozil lahko podjetje, ki želi varovati okolje, osvešča svoje zaposlene o zmanjšanju emisij CO2 s preudarnejšo vožnjo. Posledica tega je zmanjšanje porabljenih finančnih sredstev za gorivo in bolj prilagojena vožnja uporabnikov.

- Za vzdrževanje vozil v avtomobilskem voznem parku je treba poznati natančno število prevoženih kilometrov vsakega avtomobila, kar omogoča natančnejše upravljanje vzdrževanja in učinkovitejše načrtovanje zamenjav vozil z novimi.

- Možnost določanja zemljepisne lokacije vozil je za podjetja, ki želijo uporabljati to storitev, priložnost za optimizacijo poti, ki jih opravlja vsako posamezno vozilo, in za odziv v realnem času na povpraševanja strank, ko iščejo avtomobil, ki se nahaja njim najbližje.

Ta nova rešitev za upravljanje voznih parkov je na voljo vsem poklicnim uporabnikom. Že sedaj lahko naročijo vozila, ki bodo ob dobavi opremljena s to funkcijo, in se tako izognejo zadržanju vozila v servisu in stroškom naknadne vgradnje po že opravljeni predaji. Koncesionar bo torej stranki predal novo vozilo, ki bo že imelo urejeno to povezavo. Enoto telematike je mogoče vgraditi tudi v vozila, ki so že del voznega parka. Podjetje bo imelo v tem primeru enake možnosti upravljanja. 

Za pridobivanje posredovanih podatkov družba PSA Peugeot Citroën svojim strankam predlaga, naj se naročijo na storitev Fleet Performance. To je rešitev za upravljanje voznih parkov in določanje zemljepisnega položaja vozil, ki jo ponuja njen partner Orange Business Services. Ta rešitev temelji na spletnem portalu, prek katerega podjetje lahko dostopa do podatkov o svojem voznem parku in ga spremlja na daljavo.

Stranke lahko izbirajo med 3 paketi:

  • Paket 1 à Upravljanje voznega parka: podatki o porabi goriva, urah uporabe, preventivnem vzdrževanju, opozorilih na mehanične posege, količini goriva.
  • Paket 2 à Paket 1 + Eko-vožnja: analiza načinov vožnje, primerjava med vozniki v istem voznem parku in iz tega izpeljani nasveti za doseganje napredka.
  • Paket 3 à Paket 2 + storitve določanja zemljepisnega položaja: stanje voznega parka v realnem času, iskanje vozila v bližini določene interesne točke, prikaz prevoženih poti.

Ta nova ponudba upravljanja voznih parkov je možna po zaslugi storitev Peugeot Connect Fleet Management in Citroën Connect Fleet Management, ki sta na voljo v mrežah Peugeot in Citroën.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper