PSA Peugeot Citroën prejel priznanje Ecobest

Nedelja, 10 Februar 2013

Skupina PSA Peugeot Citroën je prejel nagrado Ecobest za uvedbo številnih tehnologij, ki so zasnovane za zmanjšanje vpliva avtomobilov na okolje. Skupina PSA Peugeot Citroën je tudi v letu 2012 dosegla prvo mesto v Evropi glede emisij, saj je bil povprečen CO2 izpust njenih avtomobilov 122.5 gramov na kilometer.

Žirija avtomobilskih novinarjev iz 15 držav Srednje in Vzhodne Evrope je na vsakoletni prireditvi Autobest predstavniku PSA predala priznanje Ecobest. Žirija je pri tem še posebej pohvalila uvajanje tehnologije HYbrid4 in mikro-hibridnih rešitev, ki jih prepoznamo po oznaki e-HDi. Skupina PSA Peugeot Citroën je že leta 2011 dosegla emisijske cilje, ki jih je Evropska Unija zastavila  za leto 2015.

Skupina PSA Peugeot Citroën nudi več okolju prijaznih pogonskih rešitev, ki se odlikujejo po nizkem ali ničelnem izpustu ogljikovega dioksida:

  • izboljšali so motorje z notranjim zgorevanjem, primer je litrski bencinski trivaljnik
  • po paleti vozil so razširili mikro-hibridno tehnologijo, oziroma sistem start/stop, ki ga označujejo z oznako e-HDi
  • leta 2012 so predstavili prve dizelske hibride, ki jih poznamo po napisih HYbrid4
  • z električnimi vozili iOn in C-zero pa so zasedli drugo mesto po prodaji električnih vozil v Evropi.

Inženirji v razvojnih centrih pa že snujejo nove napredne rešitve, med katerimi velja omeniti selektivno katalitično redukcijo (SCR), ki jo bodo vgradili v dizle z letošnjim letom. Medtem, ko je to že dobro znana tehnologija, je bolj nenavadna ideja hibridnega pogona s pomočjo kombinacije bencinskega motorja in stisnjenega zraka.


Aleksander Praper