S fiat pando v 10 dneh iz Južne Afrike do Londona

Sreda, 17 April 2013

Fiatova panda je majhen avtomobil, ki bi mu pripisovali predvsem mestno rabo in starejše lastnike. A vsaj del te logike sta Philip Young in Paul Brace postavila na glavo. Britanca sta se namreč podala z novo pando trekking na 10.000 milj dolgo neprekinjeno vožnjo!

Young in Brace sta v desetih dneh, 13 urah in 28 minutah neprekinjene vožnje prevozila pot od Cape Towna do Londona. Preko 16.000 kilometrov v raznolikih razmerah je majhna panda prestala brez težav. Njen 0,9-litrski motor TwinAir je zadoščal, da sta dnevno prevozila povprečno 1000 milj (1600 km), s povprečno hitrostjo skoraj 65 km/h. Avtomobilček je bil povsem običajna izvedba, oplemenitena z nekaj dodelavami – močnejšimi vzmetmi in blažilci, dodatnim rezervoarjem za gorivo ter višje nameščenim zajemom zraka za motor.

Avanturista v pandi je pot peljala preko Južne Afrike, Botsvane, Zambie, Tanzanije, Kenije, Etiopije, Sudana, Egipta, Libije in Tunizije. Po prečkanju Sredozemja je sledila še Francija in cilj v Londonu je bil dosežen pol dneva pred planiranim prihodom, po 10 dneh, 13 urah in 28 minutah.

Rekordno pando bodo poslej prikazovali na različnih razstavah in dogodkih, njen voznik pa je v zameno za izročitev rekordne pande prejel povsem novo pando trekking.

Aleksander Praper