S Toyotinimi hibridi so v prometu premagali laboratorijske meritve

Torek, 11 November 2014

Na izboru EKO vozni park so se med sabo v praktičnem izzivu pomerila štiri podjetja. Nežno dodajanje plina, predvidevanje razmer pred seboj in izkoriščanje prednosti hibridnega pogona je strategija, ki jo je na 70-kilometrski preizkušnji v prometu s Toyotinim hibridom ubral Primož Kovič iz Simobila. Ugnal je tekmece in celo tovarniške obljube o porabi.


Bojan Ambrožič - Generali Zavarovalnica, Tina Pirc - Simobil, Primož Kovič- Canon Adria in Andrej Vidmar - Big Bang

Štiri podjetja, ki so se v našem izboru EKO vozni park izkazala z zelo učinkovitimi voznimi parki, smo postavili še pred praktični izziv, prevozili so 70 kilometrov od obrobja skozi središče Ljubljane, po avtocesti do Ivančne Gorice in po podeželju do Dolenjskih Toplic. Andrej Vidmar iz Big Banga, Tina Pirc iz Simobila, Bojan Ambrožič iz Generali Zavarovalnice in Primož Kovič iz Canona Adrie so na omenjeni poti lovili tovarniške obljube, ob tem pa niso uživali zavetja štirih zidov preizkusnega laboratorija, kjer proizvajalci dosegajo sanjske porabe goriva, na cesti so se morali spopadati z gnečo, semaforji, tovornjaki in drugimi ovirami.


Vožnja v realnem času in po omejitvah

Do cilja niso smeli voziti dlje od ure in 20 minut, saj bi si v tem primeru prislužili pribitke pri porabi. Na cilju smo preverili številke: Primož Kovič je s preudarnostjo, a brez vožnje v zavetrju in izklapljanja električnih naprav dosegel najboljši rezultat 3,4 litre, Tina Pirc in Andrej Vidmar sta na cilj prišla izenačena s porabo 3,6 litra, Bojan Ambrožič pa je porabil nekaj decilitrov več, a še vedno v okvirih, ki jih obljublja tovarna.


Kako je zmagovalec pripeljal s porabo 3,4 litra?

Kako je izziv doživljal zmagovalec Primož Kovič? »V mestu sem bil zelo zadovoljen s porabo, saj sem velik del lahko prevozil samo na elektriko. Od Vižmarjev v Ljubljani sem po Celovški cesti zapeljal v središče mesta, tam zavil na Tivolsko cesto in proti Rudniku ter se na Dolenjski cesti vključil na avtocesto. Ta del sem kljub pogostim postankom prevozil s povprečno porabo le 3,5 litra. V mestu hibridni pogon res pride do izraza, dvomim, da bi recimo z varčnim dizelskim motorjem dosegel tako dober rezultat. Nato je prišla avtocesta od južnega dela ljubljanske obvoznice do Ivančne Gorice - hitrost med 110 in 120 kilometri na uro brez iskanja zavetrja za tovornjaki in z vključenim tempomatom.«


Primož Kovič se je z enega konca Ljubljane na drugega skozi središče mesta prebil s porabo 3,5 litra
 

Požrešna avtocesta, varčno podeželje

»Tempomat pri svoji vožnji sicer uporabljam, da ne presežem največje dovoljene hitrosti, v tem primeru pa sem ga uporabil za ohranjanje konstantne hitrosti. Motor se je ob dodajanju plina zavrtel v višje vrtljaje, poraba pa je zrasla na 4,5 litra in mislil sem že, da bom zgrešil dober rezultat. Izvoz za Ivančno Gorico in vožnja skozi Žužemberk proti Dolenjskim Toplicam pa sta prinesla priložnosti po zmanjšanju. Tudi skozi zavoje sem brez težav ohranjal konstantno hitrost brez pretiranega dodajanja plina. Imel sem občutek, da bi imel lahko elektromotor nekaj več moči in večji doseg, tako bi lahko vrhove klancev dosegel samo na elektriko, a se je vsakič sproti vklopil bencinski motor. Spust proti Krki je prinesel največje prihranke, velik del sem lahko prevozil brez pritiskanja na plin, baterija se je hitro napolnila in poskrbela za električno pomoč pri pospeševanju na ravninah, v Dolenjske Toplice pa sem z vožnjo po omejitvah prispel s porabo 3,4 litra bencina na sto kilometrov.«
 

Po sporočilu za javnost povzel: Peter Mavrič