Saab 9-3 Convertible - tradicionalno varen

Ponedeljek, 04 Junij 2007

Saab 9-3 Convertible si je prislužil nagrado Top Safety Pick – za maksimalno število točk pri varnostnih preizkusih trčenj kabrioletskih različic za leto 2007, ki jo podeljuje IIHS, ameriško zavarovalno združenje za varnost na avtocestah (US Insurance Institute for Highway Safety). S tem se je pridružil modelu  9-3 Sport Sedan, ki je prav tako na čelu IIHS-ove lestvice.. 

 

Da bi neko vozilo doseglo oceno ‘Top Safety Pick’, maksimalno oceno 'dobro' (angl. 'good'), se mora vozilo izkazati v vseh treh preizkusih, ki zajemajo čelne in bočne trke ter zaščito sedežev in vzglavnikov pri trkih od zadaj. Vozilo prav tako mora ponujati program za nadzor stabilnosti (ESC - Electronic Stability Control), kabrioleti pa morajo biti opremljeni z varnostnimi loki, ki so nujen varnostni pripomoček v primeru prevračanja vozila.

 

Švedski Saab sicer sodi med vodilne avtomobilske proizvajalce in je bil pionir pri razvoju aktivnih vzglavnikov, ki preprečujejo poškodbe vratu pri trčenjih od zadaj. Saabovi aktivni vzglavniki (pri Saabu jih imenujejo SAHR – Saab Active Head Restraints) na prednjih sedežih so del standardne opreme pri modelih 9-3 in 9-5. Kabriolet 9-3 je opremljen s sistemom 'Saab Dynacage', ki vključuje dvižne varnostne loke, ki varujejo potnike pri prevračanju vozila. IIHS-ova čelna preizkusna trčenja ocenjujejo katerim poškodbam bi bil izpostavljen voznik pri trčenju v fiksno oviro pri hitrosti 40 milj/h (64 km/h), od tega je 40 odstotkov sile na voznikovi strani vozila. Pri simulacijah stranskega trka se športni terenec ali lahki tovornjak bočno na voznikovi strani zaleti v stoječe vozilo pri hitrosti 31 milj/h (50 km/h).   

 

Pri simulaciji trka od zadaj se ocenjujejo poškodbe vratu, ki nastanejo na lutki, ki na posebno prirejenih saneh pospeši do 10 milj/h (16 km/h) in nenadoma ustavi v 0,1 sekundi, kar simulira učinek trka od zadaj pri hitrosti 20 milj/h (32 km/h).

 

KMAG