Saab bo prodan Kitajcem

Sobota, 29 Oktober 2011
Eksotični švedski Saab, ki zadnjih nekaj let umira na obroke, se je letos že drugič znašel pred bankrotom, z milijonskimi dolgovi do delavcev in dobaviteljev. Lastnik znamke Saab Automobile, švedsko podjetje  Swedish Automobile N.V. (Swan), je v petek podpisalo memorandum o soglasju, po katerem nameravajo 100 % delnic prodati kitajskima podjetjema Pang Da in Youngman.



S prodajo delnic kitajskima podjetjema naj bi sedanji lastniki Swedish Automobile N.V. (Swan) zagotovili dolgoročno financiranje te nesrečne švedske avtomobilske znamke. 100 milijonov evrov kupnine naj bi podjetji Pang Da in Youngman plačali v obrokih, hkrati pa sta se obvezali, da bosta v Saaba vložili še nadaljnjih 500 milijonov evrov. Veljavnost memurandoma je do 15. novembra, pod pogojem, da Saab ostane v reorganizaciji. Predkupno pravico do Saaba ima General Motors, ki za Saabove avtomobile dobavlja številne komponente, zato se pričakuje še soglasje tega velikana.

Švedi torej s svojo avtomobilsko industrijo nimajo sreče – večinski delež Scanie ima Volkswagen, lastnik Volva je kitajski Geely, kmalu pa bodo očitno izgubili še Saaba.