Saab prijavil bankrot

Ponedeljek, 19 December 2011
Današnji dan se bo očitno v zgodovino zapisal kot žalosten dan za ljubitelje švedske znamke Saab. Kot so sporočili na portalu Saab Newsroom, je danes zjutraj upravitelj te znamke, Swedish Automobile N.V. (SWAN), na sodišču Vänersborg prijavil bankrot podjetij Saab Automobile AB (Saab Automobile), Saab Automobile Tools AB in Saab Powertrain AB.



Švedska znamka, ki je že od nekdaj slovela po samosvojem oblikovanju in nenavadnih rešitvah, je že zadnjih nekaj let na meji propada. Odkar je znamko kupil General Motors in iz nekoč originalnih avtomobilov naredil preoblečene ople, se Saabu ni pisalo posebej dobro. Potem, ko je General Motors pokopal znamke Saturn, Pontiac in prodal Hummerja, se je želel znebiti tudi Saaba. Po dramatičnem obdobju iskanja novega lastnika je upravljanje prevzelo podjetje Swedish Automobile N.V. (SWAN), a General Motors je obdržal dobavo sestavnih delov, velik delež delnic in predkupno pravico, kar pa se je na koncu izkazalo kot usodno.



Tudi novi 9-5 in atraktiven koncept, ki so ga predstavili na salonu v Ženevi, očitno nista pomagala feniksu vstati iz pepela. Končni žebelj v križ te znamke pa je zabil ravno General Motors, ki ni odobril nakupa s strani dveh kitajskih podjetij (Pang Da in Youngman), saj so to smatrali kot slabo potezo za delničarje in so odpovedali dobavo sestavnih delov. Kitajski kupec, podjetje Youngman, je na podlagi tega General Motorsovega stališča obvestil Saab Automobile, da ne morejo nadaljevati s procesom financiranja, ki bi privedlo do reorganizacije Saaba.



Upravni odbor Saab Automobile je ostal brez finančnih sredstev, ki bi oživila znamko. Prijava bankrota je po njihovem mnenju v najboljšem interesu kreditorjev. Swedish Automobile N.V. (SWAN) ne pričakuje kakršnekoli finančne dobrobiti iz delnic Saab Automobile in bo v celoti odpisal vse svoje obresti v Saab Automobile.



Vprašamo pa se lahko – ali je že kdaj v bližnji zgodovini »parčkanje« evropske avtomobilske industrije z ameriško obrodilo dobre sadove? Ali bo Fiat prva izjema? Ali bodo tudi v tem primeru žrtve na evropski strani (Lancia)?