Serijski peugeot 208 BlueHDi dosegel rekord v porabi: 2,0 l/100 km

Sreda, 06 Maj 2015

Prenovljeni peugeot 208 v izvedenki 1.6l BlueHDi 100 S&S je postavil nov rekord v porabi na dolgo relacijo, ki ga je potrdila organizacija UTAC. S 43 litri dizelskega goriva je konec aprila peugeot 208 na testni stezi prevozil 2.152 km, kar pomeni povprečno porabo zgolj 2,0 l/100 km.

Rekord so konec aprila dosegli na Peugeotovi testni progi v francoskem mestu Belchamp, pod nadzorom francoske organizacije za homologacije UTAC (avtomobilsko, motociklistično in kolesarsko tehnično združenje). Serijski prenovljeni peugeot 208, opremljen z motorjem 1.6l BlueHDi 100 S&S in petstopenjskim ročnim menjalnikom, je vozil 38 ur in prevozil 2.152 km z zgolj 43 litri goriva. Postavil je absolutni rekord v porabi med vozili za široko potrošnjo na dolgi relaciji. Na poti do tega rezultata se je med preizkusom za volanom avtomobila na tri do štiri ure izmenjavalo več voznikov.

Na preizkusu je bila izvedenka avtomobila Peugeot 208 "Très Basse Consommation" (zelo nizka poraba), ki je naprodaj v trgovski mreži. S homologirano porabo v kombinirani vožnji 3,0 l/100 km in emisijami 79 gramov CO2/km je takšen peugeot 208 v svetovnem merilu zgled nizke porabe. Ta izvedenka je prepoznavna po aerodinamičnem zadnjem spojlerju in pnevmatikah Michelin Energy Saver, z izjemno majhnim kotalnim uporom.

Prenovljeni peugeot 208, ki bo v Evropi naprodaj od junija naprej, prinaša ponudbo varčnih in zmogljivih bencinskih in dizelskih motorjev Euro 6. Z vidika emisij CO2 dosega prodajna ponudba bencinskih motorjev zelo nizke vrednosti od 97 g/km naprej, medtem ko vsi dizelski motorji iz prodajne ponudbe BlueHDi ostajajo pod mejo 95 g/km.

Opomba uredništva: Postavljanja tovrstnih rekordov na testnih stezah, ob konstantnih hitrostih in na konstantni nadmorski višini, je sicer možnost, da se rekordi primerjajo med sabo. Zabeleženi rezultati pa so nedvomno bistveno bolj ugodni, kot jih je kdorkoli sposoben doseči v realnem življenju, na vsakodnevnih poteh. Zato s takšnimi rekordi sicer dobimo potrditev, da gre za varčne avtomobile, a same številke niso takšne, kakršne lahko pričakujete pri dejanski uporabi.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper


Video: