Skupina Fiat sponzor akcije Zelena dvojambornica

Ponedeljek, 14 Julij 2008
Skupina Fiat Automobiles: flota avtomobilov in gospodarskih vozil natural power za kampanjo Legambiente Zelena dvojambornica (Green Schooner). Skupina Fiat Automobiles z blagovnima znamkama Fiat in Fiat Professional kot tehnični sponzor sodeluje pri akciji Zelena dvojambornica.

Gre za poletno kampanjo okoljske zveze Legambiente, ki od leta 1986 potuje ob italijanski obali in obvešča o stopnji čistoče kopalnih voda ter pripravlja dogodke v znamenju varstva ekosistemov v vodi in na obali. Glavne vloge si letos delijo: znani ladji Catholica in Delphin ter avtomobili in dostavna vozila, ki jih poganja metan (doblo cargo natural power, multipla natural power in panda panda climbing). Strokovnjake Zelene dvojambornice bodo do 18. avgusta spremljali ob italijanski obali do krajev, kjer bodo zajemali vodo za analize.

Skupina Fiat Automobiles sodi med tiste skupine iz avtomobilske industrije, ki najbolje na svetu odgovarjajo na zahteve po omejevanju učinkov prometa na okolje. Za dosego tega pomembnega cilja so v Skupini Fiat pripravili konkretne rešitve, dostopne vsem in na voljo danes. To dokazujejo vozila na trgu, načrti za raziskave in razvoj, pobude za trajnostno mobilnost, ki potekajo v sodelovanju z javno upravo, ter vlaganje v razvoj novih izdelkov.

JATO, vodilno podjetje s področja svetovanja in raziskav na področju avtomobilske industrije v svetovnem merilu, ustanovljeno leta 1984 in prisotno v več kot 40 državah, je nedavno objavilo, da je med desetimi najbolje prodajanimi znamkami avtomobilov v Evropi prav Fiat Automobiles znamka, ki je leta 2007 zabeležila najnižjo povprečno vrednost emisij CO2 pri prodanih avtomobilih: 137,3 g/km. Opogumljen zaradi rezultata in ne glede na odločitve, ki bodo sprejete v Evropi, si je Fiat Automobiles zastavil cilj: do leta 2012 pri svojih vozilih doseči najnižjo ponderirano vrednost emisij CO2.

Fiat hkrati verjame, da je pogon na metan danes najprimernejša tehnološka izbira, ki je na voljo
takoj in lahko pripomore k reševanju onesnaženja urbanih območij. Uporaba metana ima pozitivne posledice za okolje (za približno 23 % manjše emisije CO2 in praktično nič emisij trdih delcev). Pri tem je odločitev za metan z gospodarskega vidika tudi ustrezna alternativa konvencionalnim gorivom (dizelsko gorivo in bencin), katerih cena vse bolj raste. Primer? Polna posoda metana pri pandi panda (12 kg) stane približno 10 evrov in v kombiniranem ciklu zadostuje za 270 km. Pri vozilih, opremljenih z motorji natural power, beležimo tudi najnižje emisije. To pomeni, da se uporabnik lahko vozi v vseh mestnih središčih, kjer velja omejitev prometa zaradi pretiranega onesnaženja, hkrati pa lahko vozilo parkira v garažni hiši.

Skupina Fiat Automobiles je vodilni svetovni proizvajalec vozil OEM, ki jih poganja metan (v Italiji je bilo od januarja 2007 do maja 2008 prodanih skoraj 80.000 vozil). Je tudi prvi proizvajalec, ki v
ekološki liniji natural power ponuja široko paleto vozil z dvojnim napajanjem metan-bencin, kar ustreza zahtevam po mobilnosti velike skupine uporabnikov, vključno s trgovci, obrtniki in prevozniki blaga: multipla natural power, punto natural power, panda panda natural power, panda panda climbing natural power in doblo natural power.

Avto Triglav za vozila Fiat, Lancia in Alfa Romeo ponuja možnost naknadne vgradnje pogona z vrsto avtoplina, ki je na voljo v Sloveniji. Vozila iz flote natural power, ki sodelujejo v kampanji Legambiente Zelena dvojambornica.


Avto Triglav