Slovenski šolarji izdelali skiro na sončno energijo in zmagali na Toyotinem natečaju

Torek, 24 Junij 2014

Učenci OŠ Zadobrova so zasnovali skiro, ki ga poganja sončna energija, izdelan pa je iz odpadnih skirojev. Z inovativno rešitvijo so zmagali tudi v mednarodni konkurenci natečaja Okolje in inovacija na temo trajnostne mobilnosti. – Slovenski šolarji so že drugič zapored zmagali v mednarodni konkurenci natečaja, ki ga organizirata Sklad Toyota za Evropo in mednarodni program Ekošola.

Učenci so pri pouku tehnike zasnovali skiro, narejen iz odpadnih oziroma izrabljenih skirojev, izjema je le leseni okvir, ki pa so ga šolarji prav tako v celoti izdelali sami. Na šoli so postavili postajo za polnjenje in sončne celice na strehi šole. Tako je mogoče s pomočjo sončne energije polniti skiro, polnilno postajo pa je mogoče uporabiti tudi za napajanje baterij in računalnikov. S posebnim programom merijo proizvodnjo in porabo električne energije, pridobljeno s pomočjo sončnih celic.

Projekt je edinstven in poseben zato, ker so učenci sami izdelali skiro, kot material so uporabili odpadne skiroje, pri tem pa uporabljajo sončno energijo kot alternativni vir energije. Pokazali so, kako je mogoče izrabljene izdelke ponovno uporabiti. Pri idejni zasnovi in izdelavi so jim pomagali v Toyota centru v Ljubljani, kjer so spoznali tehnologijo za izdelavo hibridnih vozil. V projekt so bili preko dodatnih aktivnosti, kot je izdelava plakatov, razstava, predstavitev ob dnevu prometa in drugih, vključeni vsi učenci (438), učitelji (40) in tehnično osebje (15), pa tudi starši, predstavniki Toyota centra v BTC-ju, gasilci, policija, predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in drugi. Na začetku junija so projekt in skiro predstavili v Toyota centru.

Guillermo Denaux, svetovalec za korporativno državljanstvo in okolje pri podjetju Toyota Motor Europe, je dejal: ”Zmagovalni projekt slovenskih šolarjev dokazuje, kako je mogoče z recikliranjem in uporabo novih tehnologij spodbujati trajnostno mobilnost. Mladi so dokazali, da znajo in zmorejo razmišljati na inovativen način in se tako soočati s kompleksnimi izzivi mobilnosti.” Carmen Madalina Cozma iz Evropske agencije za okolje je dodala: “Nadvse cenim prizadevanja in vključenost šole pri zasnovi in uresničitvi projekta.”

Sodniki, ki so ocenjevali najboljše nacionalne projekte, so pohvalili tudi zmagovalce iz Turčije in Danske. Rob Jong iz UNEP-a je dejal, da je bil turški projekt zelo zanimiv, saj so zasnovali zložljivi otroški varnostni sedež, pri katerem so prav tako sodelovali učitelji in učenci. Avtorji danskega zmagovalnega projekta so bili prav tako uspešni, saj so z raziskavo o trajnostnem transportu in razstavo v mestni hiši s tematiko dosegli izjemno veliko skupnosti.

Peti cikel mednarodnega tekmovanja Okolje in inovacija na temo trajnostne mobilnosti je od leta 2012 do 2014 potekal v Sloveniji, na Danskem in v Turčiji. Tekmovanje izvaja mednarodni program Ekošola v okviru Fundacije za okoljsko vzgojo (FEE), podpira pa družba Toyota Motor Europe preko svojega Sklada Toyote za Evropo. V petem ciklu natečaja je sodelovalo več kot 3.000 učencev. Do maja 2014 so bili izbrani najboljši nacionalni projekti. Mednarodno žirijo sestavljajo člani uglednih evropskih organizacij, kot so Evropska agencija za okolje, UNESCO, UNEP in Toyota Motor Europe.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper